fbpx

La Dra. Laura Marín ens explica què és el zel de la gossa, part del seu cicle estral on es poden quedar embarassades:

Popularment anomenem zel de la gossa a la part del cicle estral (en concret proestre i estre) on es poden quedar prenyades. Mai es pot comparar, ni anomenar “període” o ”regla” fent una equivalència amb els humans.
Segons l’animal, pot començar entre els 6-18 mesos de vida aproximadament. Les races petites normalment entren en zel abans que les races grans.

El zel en la gossa, és el moment on està receptiva sexualment a ser muntada pel mascle. En aquest moment hi ha canvis hormonals que comporten canvis físics i de comportament.
El zel es produirà cada 6-8 mesos, i la mitja més habitual correspon als 6 mesos, però sempre depèn de cada animal.
El zel acostuma a durar uns 21 dies aproximadamenr de mitjana (3 setmanes), però no són fèrtils tot el temps, només en l’etapa coneguda com estre.

 

Fases del cilce estral:

Proestre: Dura entre 6-11 dies. En aquesta fase, pels efectes dels estrògens, la vulva augmenta de mida i s’aprecia de manera endematosa. Es produeix el sagnat vulvar i apareixen les feromones que atrauen als mascles. Aquí la gossa pot estar més juganera, però encara no es deixa muntar.

Estre: Dura entre 5-7 dies. En aquesta fase disminueix la secreció vulvar. Es dona el pic d’hormona luteinitzat , comença a augmentar la progesterona i es produirà l’ovulació. Aquí la gossa és receptiva a la munta i llavors és quan serà fèrtil.

Diestre: Dura entre 56-60 dies.En aquesta fase si la gossa no s’ha quedat prenyada s’eliminarà el cos luti i la progesterona anirà disminuint.

Anestre: s’anomena així al període d’inactivitat sexual

 

zel de la gata - HVC

El veterinari pot detectar totes aquestes fases, en cas de ser necessari, mitjançant citologies vaginals i determinacions hormonals en cada moment.

 

Per a més informació pot deixar el seu comentari i la Dra. Laura Marín o un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.