fbpx

El zel en gosses i gates

Aquesta setmana al BLOC de l’HVC, la Dra. Anna Parera ens aporta més informació sobre el zel en gosses i gates:

EL ZEL EN GOSSES

Quan tenen el primer zel les gosses? 

Les gosses són monoèstrics o dièstrics el que vol dir 1 o 2 zels a l’any. Depenent de la raça, per exemple la raca Basenji té un zel a l’any a la tardor.
El zel pot començar entre els 5 mesos i els 12 mesos d’edat i pot iniciar-se en qualsevol estació de l’any.
La pubertat arriba entre els 7 i els 12 mesos d’edat si bé es pot atrassar fins als 24 mesos i és normalment 2 o 3 mesos després d’obtenir el seu pes adult.
Les races petites són més precoses i arriben a la pubertat entre els 5-6 mesos, les de talla gran als 10-12 mesos i les de talla gegant als 24 mesos. És important tenir clar que pubertat no és sinònim de maduresa sexual, la maduresa sexual arriba a partir del 2on -3er zel.
Important: les races petites poden tenir “zels silents “ el que vol dir que poden passar desapercebuts pel propietari. Poden tenir falsos primes zels o zels partits caracteritzats per pèrdues vaginals durant uns dies que desapareixen bruscament per tornar-se a iniciar un temps després i evolucionar com un zel complert. Això es degut a la immaduresa del sistema reproductiu, i acaba normalitzant-se quan arriba la maduresa sexual.

Fases del cicle estral:

Proestre : es defineix des de que comença la descarga vulvar hemorràgica fins que hi ha l’acceptacio del mascle, la durada és extremadament variable el promig són 11-13 dies.
Estre : la femella accepta l’aparellament, la seva durada promig sol ser d’uns 9 dies.
Diestre : Quan es queda prenyada la gossa i dura uns 62-64 dies
Anestre: períodes que va des de que s’acaba el diestres fins que comença el següent proestre

Fins quan tenen el zel les gosses?

El zel de les gosses no despareix amb l’edat, el tenen tota la vida essent més irregular com més avançada sigui l’edat de l’animal.

EL ZEL EN GATES

Quan tenen el primer zel les gates?

La gata és una espècie polièstrica estacional, el que vol dir que va tenint varies vegades el zel durant un període de l’any amb fotosensibilitat positiva i ovulació induïda, significa que només ovulen si existeix la monta del mascle, sinò no. El cicle estral comença per l‘augment de les hores de llum natural i quan aquesta caraterística disminueix comença el període d’anestre ( no entren en zel). Les estacions reproductives comencen 1-2 mesos després del solstici d’hivern i continua més enllà del solstici d’estiu.
L’edat de la pubertat de la gata domèstica és variable, en general arriba quan almenys tenen un 80% del seu pes corporal adult,que sol ser al voltant dels 6 mesos d’edat però l’edat del primer zel no depèn només del pes sinò també de l’estació de l’any en la que es trobi.

Fins quan tenen el zel les gates? 

A igual que les gosses el zel no els hi marxa amb l’edat, el poden seguir tenint tota la vida.

Per a més informació sobre el zel en gosses i gates pot deixar el seu comentari i la Dra. Anna Parera o un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.