fbpx

Vacunes per a gossos.

Quines són obligatòries i quan posar-les?

Una de les preguntes més habituals per als propietaris de gossos, especialment els que van a acollir per primera vegada en la seva família a un de nou, és sobre les vacunes “obligatòries” per a gossos, quins són i quan cal posar-les.

Per què són necessàries les vacunes per a gossos?

A l’igual que passa amb les persones, les vacunes protegeixen de diverses malalties que poden no només ser mortals per a qui les pateix, sinó que a més tenen un alt nivell de contagi a altres individus, siguin altres gossos o fins i tot persones.

Com funciona una vacuna?

Les vacunes ajuden a sistema immunològic a crear defenses anomenades anticossos , que serviran al nostre gos de protecció enfront de la malaltia en el cas de contagi, contra el patogen invasor. És a dir, les vacunes per a gossos són una forma de dotar l’organisme dels anticossos necessaris per protegir-se enfront d’aquest patogen en concret i poder fer-li front.

Quines vacunes són obligatòries a Espanya?

Atenent a la legalitat únicament, l’única vacuna obligatòria en la majoria del territori espanyol és la vacuna de la ràbia , encara que sempre és millor consultar al nostre veterinari, ja que depenent de la comunitat autònoma en la qual ens trobem, pot o no ser obligatòria , o pot ser-ho cada un o dos anys, ja que aquesta és una competència que el Govern ha transferit a les comunitats autònomes.

D’altra banda, atenent el nivell de salut i benestar de el gos, hi ha una sèrie de vacunes recomanables que ens indicarà el nostre veterinari. Aquestes són molt importants perquè l’ajudaran a estar sa i el protegeixen de malalties mortals i altament contagioses.

Les vacunes recomenades que has de posar al teu gos:

  •  6 setmanes: parvovirus, borm i dues polivalents.
  •  8 setmanes: l’anomenada polivalent canina, que protegeix enfront de parvovirosi, borm, hepatitis, parainfluenza , leptospira .
  • 12 setmanes: de nou un reforç de la polivalent canina.
  • 16 setmanes: antiràbica i més, se sol aprofitar per col·locar el microxip identificatiu i obligatori.
  • A partir d’l’any, recordatori de les vacunes polivalents i de la ràbia.

 

No hem de treure al nostre cadell de casa fins a no tenir com a mínim 3 o 4 mesos i totes les vacunes a el dia. No està protegit amb aquestes primeres vacunes essencials per a la salut del cadell. En qualsevol cas, sempre hem de consultar al nostre veterinari, ja que no és fins al cinquè mes quan tenen pràcticament a el 100% el seu sistema immunitari reforçat.  

Què passa si tinc altres animals a casa, com altres gossos o gats, es pot contagiar el meu nou cadell?

Òbviament això dependrà de la salut d’aquests altres animals. Si estan vacunats, desparasitats i tenen totes les vacunes a el dia, no deu haver cap risc per al cadell. De fet, serà bo per al seu aprenentatge i socialització.

A més d’aquestes vacunes, hi ha altres que són recomanables per a la salut i seguretat del teu gos, depenent de la zona en la qual vives. Un exemple és la Leishmania, que a Espanya té zones de molt alt risc.

Si tens algun dubte, en HVC estem a la teva disposició per resoldre-les totes.

Per qualsevol consulta o dubte, podeu trucar a qualsevol dels nostres centres i demanar cita.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Quines són les vacunes per a gossos obligatòries i quan posar-les?” també et podria interessar: Xips per a gossos. Com funcionen els i per què utilitzar-los?.