fbpx

La Dra. Teresa España responsable del servei d’oncologia de l’HVC d’Òdena ens explica els diferents tractaments del càncer en gats i gossos:

Els nostres animals de companyia igual que els humans i moltes altres espècies poden patir càncer. Quan es parla de càncer o neoplàsia molts propietaris s’imaginen la mort i pèrdua de la seva mascota, però en la majoria dels casos no ha de ser així. Per sort el tractament oncològic evoluciona i cada vegada comptem amb més recursos per controlar o fins i tot curar la malaltia.

Per poder fer un bon tractament primer de tot hem de tenir un bon diagnòstic, en molts casos amb una simple citologia, una punció amb agulla fina del nòdul, pot ser suficient, en altres caldrà la realització d’una biòpsia i en alguns casos complicats s’hauran de realitzar inmunohistoquimiques, tincions especials dels teixits de biòpsia per poder arribar a reconèixer les cèl·lules que estan produint la malaltia.

Un cop ja tenim un diagnòstic el següent pas és saber l’estat general de l’animal. Hem de saber com funcionen els seus òrgans interns. Realitzarem analítiques sanguínies i proves d’imatge (ecografia, radiologia, TAC, etc) això ens donarà una idea de com funcionen els diferents sistemes i ens permetrà confirmar o descartar metàstasi.

Amb tota aquesta informació decidirem quin és el tractament que controlarà millor la malaltia i s’intentarà adaptar-lo al màxim a les necessitats de la mascota i del propietari.

 

Opcions:

• La primera opció, i en molts casos la única necessària, serà la cirurgia. Quan es realitza una cirurgia oncològica l’objectiu sempre que sigui possible és extirpar la totalitat del tumor, el que significa que es treu el teixit alterat i una mica mes del voltant per seguretat. Tot i que per desgràcia no sempre es possible realitzar una extirpació completa.

• En tumors no extirpables o quan la cirurgia no ha sigut resolutiva, podem realitzar quimioteràpia convencional en diverses sessions. Es realitza a nivell hospitalari i l’animal ingressa durant unes hores. La millor part d’aquest tractament és que tot i que el mecanisme és molt similar al d’humana, els animals són molt mes resistents i manifesten molts menys efectes secundaris que les persones.

• Per alguns casos podem realitzar quimioteràpia metronòmica, aquesta modalitat de quimioteràpia és mes suau, consisteix només en tractament oral que es pot realitzar sense cap problema a casa. Amb aquest tractament el nostre objectiu no serà la curació completa del nostre animal si nó que la intenció és que es trobi bé el màxim temps possible.

• Per alguns casos concrets el tractament necessari serà la radioteràpia, actualment no existeix cap centre a Catalunya que ofereixi aquest servei, però si és necessari i el propietari està disposat a desplaçar-se existeixen centres dedicats a la radioteràpia veterinària.

 

Per últim encara que probablement el més important, quan es tracta un animal amb càncer, l’objectiu sempre és millorar la qualitat de vida de l’animal, per aquest motiu els tractaments són personalitzats, intentem adaptar-nos a la patologia concreta, al pacient i evidentment al propietari.

En molts casos aconseguirem curar l’animal i en molts altres farem que els seus darrers dies, l’animal tingui la vida més digna possible i millorar així la seva qualitat de vida.

 

 

 

Per a més informació pot deixar el seu comentari i la Dra. Teresa España o un dels nostres veterinaris especialistes en oncologia atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.