fbpx

El fum del tabac ens fa fumadors passius, a nosaltres i també a les nostres mascotes. A més d’aquesta ingesta de fum nociva, existeix el perill que els nostres animals de companyia (gats, gossos i aus) ingereixin cigarretes. Els efectes que pot tenir la ingesta de cigarretes són extremadament nocius.
La nicotina és una de les drogues més addictives. És un estimulant que accelera el ritme cardíac, augmenta el risc de insuficiència coronària i dilatació de les pupil·les. Alhora, augmenta els nivells sanguinis de determinades hormones, acreix la pressió arterial, etc.

S’han realitzat estudis que demostren que la intoxicació per nicotina es manifesta als 15-45 minuts posteriors a la seva ingesta provocant excitació, salivació, vòmits i diarrea. Si la dosis ha estat molt elevada apareixen també problemes de debilitat muscular, depressió, trastorns cardíacs i coma. La mort succeeix com a resultat d’una paràlisis respiratòria.
Es recomana als fumadors que conviuen amb mascotes que mantinguin elspaquets de cigars, els purs i els xiclets de nicotina amagats per tal de que no hi puguin accedir-hi, així com eliminar les burilles dels cendrers de manera molt freqüència (aquestes contenen aproximadament el 25% de la nicotina total de la cigarreta).

Som plenament conscients que els fumadors tenen major risc de patir tumors, entre ells un denominat limfoma maligne. Els gats domèstics també pateixen de limfoma maligne felí, essent un càncer comú en aquesta espècie. S’han realitzat diverses investigacions que verifiquen que el risc relatiu de patir limfoma maligne en gats que viuen amb propietaris fumadors és de 2.4 vegades superior al d’aquells que viuen en llars lliures de fum de tabac. Les aus pel seu especial sistema respiratori són molt més sensibles a les intoxicacions per inhalació. La seva forma i funcionament és més efectiva que en els mamífers. El pulmó està format per unes estructures semirrígides, a partir de les quals es projecten diverses bosses primes en forma de globus, anomenats sacs aeris. A més la costum dels lloros de picotejar-ho tot els situa en un lloc de risc similar als gats i gossos.

 

Per més informació pot deixar el seu comentari i un dels nostres veterinaris atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.