fbpx

El sobrepès i l’obesitat són problemes que afecten al 50% dels animals de companyia.

Per què cal tenir cura de la quantitat i qualitat d’aliments que donem als nostres animals de companyia?
L’obesitat en gossos i gats és una dels problemes mes freqüents en la clínica de petits animals. La causa acostuma a ser la mateixa: la ingesta de calories és molt superior a les seves necessitats energètiques afavorint la formació de greix corporal.
En algun cas l’obesitat ve determinada per desequilibris hormonals (com per exemple l’hipertiroïdisme) encara que en la majoria de casos és ocasionada per una inadequada alimentació, i per tant cal esbrinar-ne les causes.
És una causa directa de moltes afeccions en diferents òrgans interns, com el fetge, ronyons, sistema circulatori (suma del sistema cardiovascular o circulació sanguínia més el sistema limfàtic) i aparell locomotor principalment.
Un sobreprès del 15 al 20% ja es considera obesitat, actualment amb les dietes de que es disposa i amb unes normes de maneig i control adequades no suposa cap problema eliminar l’obesitat en els nostres animals.
Quins riscs comporta l’obesitat?
En aquesta cas no parlem d’obesitat des d’un punt de vista estètic, sinó que aquest problema pot contribuir al desenvolupament de moltes patologies, algunes d’aquestes molt greus: hipertensió, diabetis mellitus, lipidosis hepàtica, distòcia, problemes articulars i de locomoció, dificultat respiratòria, augment del risc anestèsic i quirúrgic.

Què cal fer i quan?
• Proporcionar una dieta adequada a les necessitats dels nostre animal
• Mesurar les preses diàries, és a dir els grams per dia.
• Evitar donar de menjar entre hores. Si ho fem podem provocar desordres digestius, a més de fer-nos perdre el control de la ingesta diària de l’animal.
• Conscienciar a tota la família.
• Realitzar controls de pes de forma regular per evitar desviacions.

Quins objectius volem aconseguir?
• Perdre greix i mantenir una conformació adequada.
• Mantenir o augmentar la massa de teixit muscular magre (sense greix).
• Prolongar una salut total (digestiu, pell, pèl, etc.)
• Allargar l’esperança de vida de les nostres mascotes.

Per més informació sobre obesitat o pes corporal per sobre del considerat com a saludable en al seva mascota, pot deixar el seu comentari i un dels nostres veterinaris atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.