fbpx

Aquesta setmana el Dr. Marc Pérez ens explica com actuar en cas que la nostra mascota s’hagi empassat algún objecte:

El vòmit és un dels principals motius de visita pels veterinaris. L’origen del mateix és molt ampli, però quan aquests són repetitius i profusos és probable que l’origen estigui en la presència d’un cos estrany en l’organisme. Quan parlem de cossos estranys fem referència a objectes de fora l’organisme que per algun motiu o altre han entrat dins d’aquest.

La ingesta dels cossos estranys per part dels nostres animals, sobretot en els gossos però també en gats o fures, provoca la simptomatologia de vòmits que si perdura en el temps pot ser molt crítica per la vida de l’animal. Aquests objectes acostumen a quedar-se fixats a la base de la llengua, l’esòfag, l’estómac o l’intestí prim. Pot haver-hi una gran varietat d’objectes obstructius en el sistema digestiu però els més freqüents són: els pinyols de préssec, pilotes (goma, ping-pong), pedres, joguets varis, tèxtils (roba de vestir, cortines, restes de sofà), hams, fils o bé ossos.

La majoria d’aquests objectes requereixen de la intervenció urgent per part del veterinari, el diagnòstic a vegades no és senzill i la majoria de cops, requereixen de radiografies o ecografies per determinar la causa dels vòmits i la localització del problema.

Un cop és te un diagnòstic clar s’ha de preparar el pacient per entrar a quiròfan i desobstruir la zona afectada. Bàsicament podem diferenciar dues tècniques de desobstrucció: la endoscòpia i utilització de pinces o la cirurgia directe de la zona afectada. Totes aquestes intervencions tenen un moderat risc de complicacions, tot i així, la majoria de pacients es recuperen després d’uns dies sota control veterinari estricte per actuar el més aviat possible en qualsevol complicació.

Un cop solucionat el problema és molt important que el propietari entengui que el seu animal té una predisposició especial a ingerir objectes estranys, per tant, aquests animals han d’estar sota control estricte per evitar una nova ingesta indesitjada.

Per a més informació pot deixar el seu comentari i el Dr. Marc Pérez, o bé un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.