fbpx

La Dra. Gisela Escalada responsable del servei d’oftalmologia de l’HVC Òdena ens explica què és una conjuntivitis:

La conjuntivitis és una de les patologies oculars més comunes en gossos i gats. Consisteix en la inflamació de la conjuntiva, una membrana mucosa i transparent que embolica la major part del globus ocular, la membrana nictitant i la superfície interna de les parpelles; la funció del qual consisteix en la protecció immunològica ocular i ajuda a la cicatrització de la còrnia.

La seva causa sol ser infecciosa (bacteriana, vírica, fúngica o parasitaria) o al·lèrgica, per la qual cosa el seu tractament varia en cada cas. Altres causes freqüents són el dèficit de llàgrima (també cridada queratoconjunitivitis seca o ull sec) i la presència prèvia d’alteracions oculars, tals com: entropió, ectropi, plecs facials prominents o pestanyes ectòpiques.

Els símptomes més freqüents d’una conjuntivitis consisteixen en un enrogiment del globus ocular, un augment del llagrimeig i per tant, de les secrecions, així com en l’aparició d’edema en la conjuntiva (especialment en el gat).

És molt important tenir en compte que l’enrogiment del globus ocular (ull vermell) és un signe clínic inespecífic, suggestiu d’inflamació i/o infecció ocular. Pot ser a causa d’una conjuntivitis o a altres patologies oculars com: úlceres corneals, glaucoma, uveïtis, etc. Per tant, si el nostre animal presenta un ull vermell, és molt important acudir al veterinari al més aviat possible, per identificar la causa i establir un tractament adequat.

L’aspecte de la conjuntiva i la història clínica no solen ser suficients per identificar la causa primària de la conjuntivitis. En casos crònics o recurrents, és necessari realitzar proves laboratoriales com a citologies i cultius conjuntivals per identificar la causa subjacent i establir un tractament i prevenció adequats.

El tractament varia en funció de la causa subjacent. En el cas de les conjuntivitis al·lèrgiques s’utilitzen antiinflamatorios i productes antialérgicos, mentre que en el cas de la conjuntivitis infeccioses solen ser necessaris antibiòtics i/o fàrmacs antivirals en forma de col·liris, pomades o gels oftalmológicos.

Normalment la conjuntivitis sol desaparèixer en 1 o 2 setmanes. Durant aquest període és important mantenir una bona higiene ocular de la nostra mascota, per exemple, mitjançant l’ús de solucions oculars isotòniques, així com evitar que l’animal es grati els ulls.

 

Per a més informació pot deixar el seu comentari i la Dra. Gisela Escalada o un dels nostres veterinaris especialistes en oftalmologia atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.