fbpx

Què és un otohematoma i maneres de resoldre-ho?

La Dra. Carla Roch responsable del servei de dermatologia de l’HVC Roc Verd i Sarrià, ens explica què és un otohematoma i les maneres de resoldre-ho:

L’otohematoma, com el seu nom indica, és un cúmul de sang o hematoma en el pavelló auditiu. S’observa un tipus d’inflamació a la cara interna o convexa del pavelló, amb un tacte tou i fluctuant però delimitat per la resta de pell del pavelló. Habitualment, si no està afectada tota la superfície del pavelló, veurem una zona amb aspecte de bossa amb aquest contingut tou al interior.
És més habitual trobar-los en gos que en gat, encara que és possible en les dues espècies. En gossos d’orelles erectes, si l’otohematoma és de gran mida, veurem la caiguda de l’orella afectada degut al pes que causarà aquest.

La causa de l’otohematoma és un traumatisme. Aquest traumatisme, la majoria de vegades és secundari a un sacseig de cap, o rascat amb les potes, per picor. Aquest picor o molèstia dins l’oïda pot estar causat per diverses patologies, on trobem com a destacades, les al·lèrgies causants d’otitis, les otitis per àcars o els cossos estranys (fragments de plantes, espigues…). No obstant, cal esmentar que no només existeix el picor com a causa, sinó que a vegades hi ha traumatismes no intencionats o patologies que cursen amb fragilitat vascular o altres.

otohematoma perro-CARLA ROCH

La resolució d’aquests acostuma a ser sempre quirúrgica. En casos molt lleus es pot intentar drenar el contingut i realitzar un embenat compressiu, que juntament amb medicació, evitarà que es reompli l’espai i s’aconsegueixi l’estanqueïtat entre les dues capes cutànies del pavelló. Aquest procés no sempre és possible ja que sovint hi ha recidives importants, que porten a inflamar més la zona punxada rere punxada, i llavors l’acció quirúrgica és l’única solució. A nivell quirúrgic existeixen vàries tècniques per resoldre aquesta lesió, però l’habitual, i la que emprem en els nostres centres, es basa en realitzar un drenatge de la zona sota anestèsia general i l’aplicació d’una esponja temporal suturada a la part interna del pavelló, creant així succió i pressió a la zona afectada. Al cap d’uns dies de medicació i de dur campana per evitar que es malmeti la zona, els punts de sutura i l’esponja es retiren.

Per últim, cal esmentar que si l’hematoma es distribueix uniformement per tot el pavelló perquè es triga molt a resoldre, el pavelló córrer el risc de patir una deformació permanent, amb un aspecte d’orella arrugada, de gruix superior a l’habitual, amb un tacte endurit. Per aquest motiu, és de principal importància acudir al veterinari amb rapidesa per poder realitzar un diagnòstic i un tractament adient el més aviat possible.

Per a més informació pot deixar el seu comentari i la Dra. Carla Roch o bé un dels nostres veterinaris especialistes en dermatologia atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.