fbpx

La Dra. Montse Almazán, ens explica què és la tosca i com prevenir-la per millorar la qualitat de vida de les nostres mascotes:

La tosca o “sarro” es forma amb l’acumulació de restes de menjar a les dents, que junt amb les bactèries existents a la boca de les nostres mascotes, arriba a calcificar i és el que provoca inflamació de les genives, mal alè i pèrdua de dents.
Hem de tenir en compte que hi ha races de gossos predisposades a tenir tosca: races braquiocefàliques com ara Bulldogs, Pugs i Shit-tzus o races toy com el Yorkshire terrier i el Maltès.
Si no es fa res per extreure aquesta tosca, es produeix el que anomenem malaltia periodontal (inflamació de les estructures del voltant de les dents), que a part de problemes dentals, pot provocar: alteracions a les articulacions, al ronyó, i sobretot, problemes cardíacs per una migració dels bacteris (endocarditis bacteriana) escurçant així la vida de la nostra mascota.

Un cop el veterinari ens confirma que la nostra mascota té tosca, el tractament que s’ha de fer és una higiene bucal sota anestèsia. La higiene bucal consisteix en treure tota la tosca i placa bacteriana de les dents amb un equip d’ultrasons, i si cal, extreure les peces dentals que estiguin perjudicades. Segons el grau d’inflamació o ginvigitis, caldrà que l’animal prengui antibiòtics i/o antiinflamatoris uns dies abans i després de la higiene bucal.

 

blog-tosca-sarro-HVC
Per a prevenir l’aparició de placa i tosca, l’ideal seria acostumar a la nostra mascota des de cadell al raspall de dents. Existeixen pastes de dents per a gats i gossos, i raspalls adaptats a la seva mida. Si ens és impossible raspallar les dents a la nostra mascota, existeixen altres productes, com: snacks especials, joguines per rosegar, pinsos amb croquetes especials, col·lutoris a l’aigua de beguda, etc., que ens poden ajudar.

 

Per a més informació pot deixar el seu comentari i la Dra. Montse Almazán o un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.