fbpx

Quan es pot esterilitzar a una gossa o una gata?

En el cas de les gosses, la pubertat l’aconsegueixen a una edat molt variable, depenent de la mida del gos, a més d’altres factors, per aquest motiu les races petites són més precoces, als 6-10 mesos, i les races més grans són més tardanes.
En el cas de les gates, la pubertat depèn també de diversos factors (mida, raça, època de l’any …), podent succeir entre els 4 i els 11 mesos, encara que generalment és als 11 mesos d’edat.
Donat que durant el zel l’úter està més vascularitzat, no es recomana realitzar l’esterilització durant aquest, ja que hi ha més risc quirúrgic, ni tampoc immediatament després en el cas de la gossa, perquè produiríem una baixada d’hormones semblant a la que ocorre durant la gestació, podent desencadenar una pseudogestació i producció de llet en les mames.

Per realitzar l’esterilització podem diferenciar tres períodes:
• Abans del primer zel: es minimitza el risc de desenvolupar a edat adulta tumors mamaris, encara que hi ha cert risc (molt poc) a desenvolupar incontinència urinària, que pot ser temporal o permanent. A més, s’evita patologies uterines i ovàriques.
• Entre el primer i segon zel: es redueix de forma important el risc de desenvolupar tumors mamaris a edat adulta, i el risc d’incontinència urinària. A més, s’evita patologies uterines i ovàriques.
• Després del segon zel: s’evita patologia ovàrica i uterina, però no prevé el desenvolupament de tumors mamaris. Mínim risc de desenvolupar incontinència.
Per això, nosaltres recomanem esterilitzar abans del segon zel.

Quan es pot esterilitzar un gos o gat?

En el cas dels gossos, la pubertat en el mascle, encara que és variable en funció de la raça i altres factors, generalment succeixen als 8-10 mesos. El descens dels testicles ocorre abans dels 2 mesos, si no és així, la nostra mascota podria ser criptórquido (el testicle no descendeix i es queda a l’abdomen). El descens dels testicles pot produir-se fins a la pubertat, i si per a l’any d’edat no han baixat, ja no ho farà. Altres possibilitat és que no tingui més que un sol testicle. Això és important, ja que aquests testicles abdominals tenen més risc de tumorizar o de torsionarse.
La pubertat en el gat passa entre els 6-9 mesos d’edat, encara que novament està influenciat per factors com la raça o la mida. A diferència dels gossos, neixen amb els testicles ja descendits.
La castració es pot realitzar en qualsevol moment, sempre que tinguem els dos testicles descendits, o en cas contrari es recomanarà una laparotomia exploratòria per retirar el testicle criptórquido. Generalment nosaltres recomanem a partir dels 8 mesos d’edat.

Què es fa en una OHE?

La OHE, o ovariohisterectomia, és una tècnica permanent per la qual s’eliminen els ovaris i l’úter.
Aquesta cirurgia té certs avantatges, com que és una tècnica permanent o la prevenció de malalties ovàriques i uterines, a més de reduir el risc a desenvolupar neoplàsies mamàries si es realitza abans del segon zel. Lògicament, evitarem també gestacions no desitjades.
Encara que també té certs inconvenients, com pot ser la reducció de la taxa metabòlica basal (associat amb certa tendència a l’obesitat) o incontinència urinària.

Què es fa en una orquiectomia (castració)?

La orquiectomia consisteix en la retirada quirúrgica de tots dos testicles i l’epidídim (primera porció per on es condueixen els espermatozoides)
És important, si l’animal és criptórquido, la retirada també del testicle intraabominal, ja que per la diferència de temperatures, tendeix a tumorizar a una edat adulta de la nostra mascota, a més d’un major risc de torsionarse.
La orquiectomia posseeix a més diversos avantatges, com és la prevenció de patologies prostàtiques, que amb la vasectomia no es prevenen, o de desenvolupar tumors testiculars, o millorar certs comportaments agressius o de marcatge.
No obstant això, cal tenir en compte que encara que castrem a la nostra mascota, sempre queden espermatozoides en els conductes, de manera que durant 45-60 dies, fins que els espermatozoides moren, podrien ser fecundants.

Per a més informació sobre esterilitzar a les gates o gosses, pot deixar el seu comentari i un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.