fbpx

Cas Clínic – Utilització de la Gammagrafia i del TAC en el diagnòstic de les coixeres

Dades del pacient i descripció del problema

Es va presentar a la Consulta en TRO, un gos Labrador retriever de 4 anys, per una coixesa d’una de les extremitats anteriors.
Segons els propietaris aquesta coixera es presentava de forma esporàdica i no podien assegurar si l’extremitat afectada era la dreta o bé l’esquerra.
El que sí podien assegurar és que la coixera li havia aparegut feia unes 4 setmanes aproximadament, després d’haver estat jugant amb un altre gos al jardí de casa seva i, malgrat haver estat tractat amb antiinflamatoris i repòs, no havia millorat.
Per aquest motiu se’l va derivar al Dr. Josep de la Fuente, responsable del Servei de Traumatologia i Ortopèdia de l’Hospital Veterinari de Catalunya (Figura 1).

Proves realitzades i diagnòstic

Durant la visita es va evidenciar el caràcter altament nerviós del TRO, fet que dificultava en gran mesura l’exploració i la consegüent obtenció de dades com per poder fer el diagnòstic.
A més, el dia de la visita no presentava coixera pel que després de fer la corresponent exploració no es va poder obtindré ningun tipus d’informació que pogués ajudar a fer el diagnòstic.
Per aquest motiu es va sedar al TRO amb la finalitat que estigués més tranquil i veure si llavors es podia obtenir alguna dada, encara que el resultat d’aquesta nova exploració també va ser negativa.
Tot i així, es va fer un estudi radiològic de les dues extremitats anteriors per veure si existia alguna anomalia en nivell ossi, però el resultat va ser igualment negatiu (Figures 2 i 3).

Arribat aquest punt se li va proposar al propietari la possibilitat de fer una Gammagrafia per intentar localitzar on era el focus de dolor que provocava la coixera.
Aquesta prova diagnòstica consisteix en la injecció d’una petita quantitat de producte radioactiu que té afinitat (s’acumula) per aquelles zones de l’organisme on existeix un increment de vascularització com pot ser el cas d’inflamacions, infeccions, tumors.
Aquestes zones d’hipervascularització apareixen en les imatges de la gamma-càmera amb unes coloracions més denses que la resta de l’organisme (Figura 4).

El propietari va accedir a fer aquesta prova pel qual es va fer la corresponent sol·licitud i una vegada ens van enviar els resultats es va poder determinar que la zona d’inflamació i de dolor estava localitzada a la zona plantar de l’articulació metacarpofalàngica del 4rt dit de l’extremitat anterior esquerra (Figura 5).

Una vegada localitzada la zona de dolor es va recomanar fer un TAC per poder determinar el tipus de lesió que es tractava i el propietari va accedir.
En les imatges obtingudes es va veure de forma molt clara i evident que el motiu de la coixera era una fractura de l’os sesamoide medial d’aquest dit (Figura 6).

Tractament i evolució

El tractament va consistir amb la inoculació de PRP (Plasma Ric en Plaquetes) també anomenat Factors de creixement.
Es van realitzar un total de 3 sessions, una cada 7 dies, sent l’evolució molt bona, ja que al cap de 4 setmanes la coixera ja havia desaparegut (Figura 7).

Conclusions

En algunes ocasions pot resultar molt complicat arribar a fer un diagnòstic precís només amb els equipaments que solen disposar la majoria de Clíniques Veterinàries.
Per sort, hi ha grans Hospitals Veterinaris, com és el cas de l’Hospital Veterinari de Catalunya, que disposen de mitjans de diagnòstic molt més sofisticats com és el TAC, gràcies als quals es poden realitzar aquests tipus de diagnòstics precisos.

Serveis

Residencia

Servei Mèdic

El Grup HVC està format per un equip humà altament qualificat en les diferents àrees de la medicina veterinària i amb una àmplia experiència.

Adiestramiento

Ensinistrament

Som especialistes en Etologia (comportament animal) i ensinistrament. Som conscients de la importància de la conducta de les nostres mascotes.

ONEDA

Urgències

Sabem el que la seva mascota significa per a vostè, per aquest motiu posem a la seva disposició un servei presencial i integral d’urgències durant les 24 hores del dia.

Peluqueria

Perruqueria

A les clíniques HVC disposem d’un servei de perruqueria per a la cura i higiene de les nostres mascotes.

Formación

Formació

La formació de les persones cada vegada és més imprescindible per poder accedir a un lloc de treball, impartim una formació més especialitzada i pràctica.

Alimentación

Alimentació

Una de les primeres coses que hem de fer al tenir una mascota és, informar-nos bé del tipus d’alimentació que necessita.

Necessita més informació?

Si vol fer alguna altra consulta, demanar un pressupost o bé necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Subscrigui’s al nostra butlletí informatiu i beneficiï’s de les nostres promocions exclusives per a clients.

Contacte

BV-1031, 554 – 08711 Òdena, Barcelona

Tel. 93 803 12 68 / e-mail. hvc@hvc.cat

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m8!1m3!1d11933.79125190281!2d1.6202887!3d41.6028271!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x73bd9a2d7d34bfa1!2sHospital+Veterinari+de+Catalunya!5e0!3m2!1ses!2ses!4v1470227348761" width="100%" height="100%" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>