fbpx

Resolució de trencament de lligament creuat cranial per TPLO

,

Es presenta a consulta Thais, una gossa bòxer de 6 anys i 32 kg de pes, amb un quadre de coixesa des de fa 3 setmanes i que persisteix després de tractar-se amb arnès i repòs, motiu pel qual es decideix la derivació al nostre centre.

Exploració i diagnòstic del cas

En la inspecció visual es va confirmar la coixesa d’extremitat posterior esquerra i posteriorment en la palpació (per a la qual va fer falta la sedació per a millorar la cooperació del pacient) es va trobar que la zona de dolor se centrava en el genoll, puntualment en la maniobra d’hiperextensió.

Després es van realitzar dues maniobres específiques que són el moviment de calaix i test de compressió tibial, i tots dos van sortir positius pel que es va confirmar el diagnòstic de ruptura de lligament creuat cranial.

Què és el lligament creuat cranial?

El lligament creuat cranial o lligament creuat anterior (com es denomina en els humans), és una banda de teixit fibrós resistent que uneix el fèmur amb la tíbia, i té com a principal funció la d’evitar que la tíbia es desplaci cap endavant en relació amb el fèmur quan es produeix el suport de l’extremitat posterior.

En les mascotes i a diferència de l’humà (que sol trencar-se de manera aguda), aquest lligament creuat cranial sol degenerar-se lentament amb el temps, com una corda que es va esfilagarsant fins que finalment es trenca.

Quins signes sol observar el propietari d’una mascota amb patologia del lligament creuat?

L’únic signe que el propietari sol detectar en la majoria dels casos és la coixesa, que pot aparèixer durant o després l’exercici, però que a vegades és intermitent o apareix de manera progressiva.

En casos inusuals, si hi ha una lesió de totes dues extremitats, la mascota pot evidenciar dificultats importants per a incorporar-se.

Com es diagnostica la lesió del lligament creuat cranial?

L’examen mèdic, realitzat per un veterinari especialitzat, és la clau per al diagnòstic. En ell es realitzen des de la inspecció del grau de coixesa fins a l’exploració amb els moviments de manipulació de l’extremitat com la hiperextensió del genoll per a detectar dolor o maniobres específiques com el moviment de calaix o el test de compressió tibial per a evidenciar la laxitud. També és elemental la interpretació dels signes que ens dona el pacient.

En els casos de ruptura total del lligament, l’examen mèdic sol ser suficient per a diagnosticar la patologia. En els casos en què aquest lligament està parcialment trencat, poden ser necessàries proves complementàries com la ressonància magnètica.

Estudi radiològic i elecció del tractament de Thais

Una vegada estudiades minuciosament totes les opcions de maneig quirúrgic en la reparació de la ruptura del lligament creuat cranial, i contemplant l’evolució històrica, beneficis i desavantatges de les diverses tècniques quirúrgiques, el nostre equip de cirurgians traumatològics proposa les tècniques d’anivellament d’altiplà tibial (CTWO i TPLO), que tenen com a objectiu remodelar la geometria de l’articulació del genoll afectat de tal manera que el lligament creuat ja no sigui necessari per a mantenir l’estabilitat del genoll.

Tècniques d’elecció: CTWO i TPLO

Aquest grup de tècniques quirúrgiques impliquen la creació d’un tall radial (TPLO) o corts lineals (CTWO) en la part superior de la tíbia i la translació del segment d’altiplà reduint l’angle d’aquesta. L’objectiu és convertir la força de lliscament que el fèmur exerceix normalment sobre la tíbia (i que el lligament creuat contraresta) en una força de compressió (en la qual ja no es necessita l’acció del lligament creuat anterior).

Posteriorment, l’os es fixa en aquesta nova posició mitjançant una placa òssia i cargols.

Encara que aquestes tècniques quirúrgiques requereixen la presència de cirurgians amb alt nivell de capacitació, d’un estudi radiològic amb mesuraments precisos i d’instrumental i equipament sofisticat, han estat les triades i són actualment les més sostingudes per la comunitat científica i els millors centres de traumatologia de món.

Postoperatori i alta del pacient

Superat el període de repòs postoperatori, al cap de 45 dies es repeteix la radiologia on s’observa l’ossificació gairebé completa de la línia de tall quirúrgic i es dona l’alta definitiva a Thais.