fbpx

Queratitis ulcerativa per cos estrany

Queratitis ulcerativa

Queratitis ulcerativa per cos estrany

Dades del pacient i descripció del problema

Es presenta al Servei d’urgències de l’Hospital Veterinari de Catalunya la LLUNA, una gossa creuada de 5 anys d’edat i 18kg, amb un problema de dolor agut i llagrimeig a nivell de l’ull esquerra mentre estava passejant.

Desprès de una primera exploració se li va observar blefarospasme (ull una mica més tancat del normal), epífora (llagrimeig excessiu) i congestió bulbar (ull molt vermell).

Degut a l’època de l’any (inici de l’estiu), la història que ens expliquen els propietaris i els signes oculars ens fa sospitar que la LLUNA pot tenir alguna herba o un objecte vegetal a l’ull.

Per aquests motiu es va referir el cas a la Dra. Marta Bassols, responsable del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Veterinari de Catalunya.

Proves realitzades i diagnòstic

Per confirmar el diagnòstic explorem l’ull i els annexes oculars amb aparells que il·luminen i magnifiquen les diferents estructures. Durant l’exploració, es detecta un tros d’espiga situat entre còrnia i membrana nictitant i s’aplica col·liri anestèsic per tal de poder extreure l’espiga amb el mínim de molèstia possible (Figura 1).

Figura 1

Un cop extret el cos estrany es fa una tinció de fluoresceïna per poder valorar si l’espiga ha lesionat la còrnia i finalment es confirma la presencia de una úlcera cornial o queratitis ulcerativa (Figura 2).

Figura 2

 

Tractament i evolució

Com que les úlceres corneals, sigui quina sigui la causa, són ferides que causen molt dolor i que són susceptibles a infectar-se, se li va pauta un antibiòtic, un pro-cicatritzant en gotes i també un antiinflamatori oral.

En el cas de la LLUNA la ferida de la còrnia no va evolucionar com és d’esperar (Figura 3 i 4) per el que davant del risc d’una possible contaminació fúngica i/o bacteriana, es va realitzar una citologia corneal per poder determinar la causa de la falta de resposta al tractament i quina era la millor estratègia a seguir.

Queratitis ulcerativa

Figura 3

Queratitis ulcerativa

Figura 4

Una vegada obtingut el resultat de la citologia es va decidir ampliar la cobertura antibiòtica i afegir sèrum autòleg en forma de col·liri. Aquest col·liri és un preparat a base de la seva pròpia sang centrifugada i posteriorment diluïda amb sèrum fisiològic que aporta vitamines, factors de creixement i protegeix l’epiteli de la còrnia.

Finalment, després de 6 setmanes, la úlcera cornial es va aconseguir curar quedant únicament una petita cicatriu corneal (Figura 5).

Queratitis ulcerativa

Figura 5

Conclusions

Les lesions traumàtiques produïdes en la còrnia solen ser relativament freqüents i, si be en la majoria de les ocasions solen tenir un bon pronòstic, en alguna ocasió poden complicar-se arribant a provocar inclús la pèrdua del globus ocular.

L’anatomia del l’ull dels nostres animals de companyia facilita que sigui relativament fàcil que un objecte petit i flexible pugui entrar dins l’ull i acabi atrapat entre el globus ocular i una membrana que tenen per protegir l’ull (els humans no tenim aquesta membrana).

Per aquest motiu es molt important que en cas de presencia de dolor i de llagrimeig agut es faci un exhaustiu examen ocular el mes aviat possible per evitar la possibilitat de que es produeixin lesions de conseqüències molt greus i en ocasions inclús irreversibles.

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Queratitis ulcerativa per cos estrany”, també et podria interessar: Cas clínic d’oncologia.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè el teu pelut estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

https://hvc.cat/ca/assegurances-hvc/

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *