fbpx

Onicodistrofia Lupoide Simètrica

 

Dades del pacient i descripció del problema

Es presenta a la Consulta del HVC la TRUFA, una gossa Bòxer, de 3 anys d’edat, amb un quadre de dolor e inflamació a nivell de la ungla del tercer dit de la extremitat posterior esquerra. Es va fer un diagnòstic presumptiu de lesió per traumatisme per el que es va tractar amb antiinflamatori i antibiòtic.

En la revisió que es va fer als 7 dies es va veure que no nomes no havia millorat la ungla afectada, sinó que la resta de ungles de totes les extremitats també estaven afectades amb els mateixos símptomes (dolor e inflamació), fet que li provocava certa apatia i disminució en la seva activitat física diària.

Per aquest motiu es va derivar el cas a la Dra. Carla Roch, Cap de Servei de Dermatologia del HVC.

 

Proves realitzades i diagnòstic

Durant l’anamnesi els propietaris van comentar que la TRUFA es llepava contínuament les ungles de totes les extremitats.

Al fer la inspecció es va veure que hi havien trencaments de ungles (onicorrexis), pèrdues de ungles (anoníquia), creixement de noves ungles amb malformacions evidents (onicoditrofia), i també inflamació del teixit cutani que envolta el naixement de les ungles (paroníquia) i un lleu eritema (vermellós) a la zona inguinal e interdigital (Figura 1 i 2).

Trufa

Figura 1

Onicodistrofia Lupoide Simètrica

Figura 2

 

Els propietaris comentaven que la gossa es llepava molt les potes durant tot el dia. En la resta d’exploració va sortir tot dins de la normalitat.

Es van realitzar diverses proves (estudi de tiroides, serologia de leishmània, estudi cutani per descartar Demodex) i totes van sortir negatives, a excepció del cultiu a on es va detectar infecció bacteriana (Escherichia coli i Corynebacterium amycolatum), per el que es va iniciar un tractament amb un antibiòtic (Cefalexina) juntament amb banys d’antisèptic de les potes a diari. Tot i així, no es va observar millora de l’aspecte de les ungles, la pacient seguia amb dolor durant un simple passeig, no volia córrer i estava apàtica.

Per aquest motiu es va decidir prendre mostres de algunes ungles per fer biòpsia i el resultat va ser de que podia tractar-se o be de una malaltia autoimmune denominada Onicodistrofia Lupoide Sistèmica o be de una al·lèrgia.

Per descartar l’al·lèrgia es va iniciar una dieta d’eliminació durant 12 setmanes de manera estricte, i a part, cures locals amb antisèptic (clorhexidina) i un suplement de àcids grassos. Amb aquest tractament l’estat de les ungles nomes va millorar de forma lleu, motiu per el qual es va fer un diagnòstic presumptiu de Onicodistrofia Lupoide Sistèmica.

Tractament i evolució

Al tractament anteriorment descrit se li va afegit un tractament tòpic immunosupressor (aceponat d’hidrocortisona) després de cada neteja. Per a disminuir el dolor durant es passejos se li va col·locar uns peücs (figura 3)

Trufa

Figura 3

A les 3 setmanes de iniciar el tractament amb còrtics locals la TRUFA va deixar de llepar-se les ungles, i en 2 mesos ja corria i gratava a la sorra sense ningun símptoma de dolor (Figura 4).

Onicodistrofia Lupoide Simètrica

Figura 4

Totes les ungles s’havien recuperat tot i que existia les noves ungles tenien una mida una mica mes petita (microníquia).

Es va seguir amb un tractament tòpic via local (aceponat d’hidrocortisona en spray) 2 dies a la setmana, no sent necessari tindre que recorre a tractaments immunosupressor via oral.

Desprès de finalitzar el tractament ja no va a tornar a presentar símptomes de dolor a les ungles fins que ,passats uns 12 mesos, va tornar a tindre una nova recaiguda que es va solucionar de nou amb el tractament immunosupressor (aceponat d’hidrocortisona) via tòpica (Figura 5)

Onicodistrofia Lupoide Simètrica

Figura 5

 

Conclusions “Onicodistrofia Lupoide Simètrica”

La Onicodistròfia Lupoide Simètrica es una malaltia amb un origen un tan incert. Per un costat esta descrit que pot tindre una certa influencia genètica, mentres que altres estudis citen que poden existir factors hormonals, infeccions, medicaments.

En el cas de la TRUFA, tot i que no va quedar demostrat, podria existir certa influencia medicamentossa, ja que tan la primera aparició de la malaltia com la segona van coincidir als 30 dies de haver-la vacunat.

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Onicodistrofia Lupoide Simètrica”, també et podria interessar: Miocarditis en una fura.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

https://hvc.cat/ca/assegurances-hvc/