fbpx

Miocarditis en una fura

 

Dades del pacient i descripció del problema

Es presenta a la Consulta del Hospital Veterinari de Catalunya el BART, una fura mascle, de 7 anys d’edat per problemes de tos recurrents, i a part, amb certs episodis de dolor durant la defecació. Durant la inspecció se li va detectar una disnea lleu acompanyat de una respiració superficial.

En el que respecta a la ingesta de aliment, en el estat de anim, en tipus de femptes i orina, era tot normal (Figura 1).

Miocarditis en una fura

Figura 1

 

Per aquest motiu es va derivar el cas a la Dra. Montse Almazán, Cap del Servei de Animals exòtics del HVC.

Proves realitzades i diagnòstic

Durant la auscultació se li va detectar un buf cardíac lleu per el que se li va aconselar fer un estudi radiologic del torax. En aquestes radiografies es va poder observar edema pulmonar perihiliar, vessament pleural, silueta cardíaca poc definida i elevació de la tràquea (Figura 2 i 3).

Cas clinic

Figura 2

Figura 2

 

Miocarditis

Figura 3

Figura 3

Amb tots aquests simptomeses va poder arribar a un diagnóstic presumptiu de miocarditis.

Per aquest motiu es va recomanar la sedació de l’animal per poder buidar i analítzar el líquid pleural i aprofitar per fer una ecocardiografia, però degut al risc del procediment anestesic, el propietari va optar per no fer-ho.

Tractament i evolució

Des de el primer moment es va instaurar un tractament diürètic, fet que li va provocar una clara milloria en la seva respiració i al cap de practicament una setmanan el BART gairebé ja no tussia.

Per aquest motiu se li va disminuir la dosi de diurètic i se li va afegir un protector cardíac, recomanant fer aquest tractament de forma continuada. Actualment el BART porta una vida totalment normal sense que hagi manifestat cap tipus de recidiva en el que respecta al problema cardiac (Figura 4).

Miocarditis en una fura

Figura 4

 

Conclusions Miocarditis en una fura

L’esperança de vida d’una fura sol ser entre 5 i 8 anys, per tant, una fura senior com el Bart és freqüent que tingui malalties geriàtriques com problemes cardíacs, tumors, etc. Quan el cor no funciona bé, s’acumula líquid a zones com els pulmons o l’abdomen, i això és el que provoca els símptomes com tos, disnea, cansament, etc.

Per detectar a temps aquestes malalties en animals geriatrics, l’ideal és fer a partir dels 4 anys d’edat una revisió semestral a on a part de una exploració fisica es faci tambe una radiografia i ecografia de torax, i una analítica sanguinia general. S’ha de tindre en compte que en alguns dels casos haurem de sedar l’animal per poder realitzar correctament aquestes proves diagnostiques.

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Miocarditis en una fura”, també et podria interessar: Fractura de la fisis del cap femoral.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

https://hvc.cat/ca/assegurances-hvc/