fbpx

Cas Clínic – Mastocitoma cutani

Dades del pacient i descripció del problema

El passat mes d’octubre va acudir a la Consulta de l’Hospital Veterinari de Catalunya la LOLA, un Carlí de 11 anys d’edat, per realitzar un control periòdic d’orina.
Durant la visita els propietaris van aprofitar per comentar que feia unes setmanes que li havia sortit un petit nòdul cutani a la base de l’orella dreta, que poc a poc anava augmentant de mida.
En aquell moment es va derivar el cas a la Dra. Sonia Ramos Vidal, membre del Servei de Laboratori de l’Hospital Veterinari de Catalunya, per realitzar el seu diagnòstic.
Durant l’exploració es va observar que es tractava d’un nòdul subcutani no adherit, d’aproximadament 1 cm de diàmetre, sense existir lesions cutànies perifèriques a la zona (figura 1).

Proves realitzades i diagnòstic

Se li va recomanar realitzar una citologia del nòdul amb una punció amb agulla fina. Aquesta prova ajuda a aconseguir una aproximació diagnòstica i a decidir quin tractament és el més adequat.
A la citologia es van observar una gran quantitat de mastòcits, que són cèl·lules rodones amb grànuls morats al citoplasma, acompanyats en major o menor mesura per eosinòfils (figura 2).
El diagnòstic va concloure que es tractava d’un Mastocitoma, sent aquest un tumor maligne que requereix de la seva extirpació mitjançant cirurgia. En aquest moment el grau de malignitat no es va poder determinar, donat que és necessari realitzar una biòpsia. Abans de programar la cirurgia es van realitzar els corresponents controls sanguinis i cardíacs, així com una ecografia abdominal per descartar possibles metàstasis.
El resultat de totes les proves va determinar que no existia cap anomalia.

Tractament i evolució

A l’hora de realitzar una cirurgia d’aquest tipus de neoplàsies és convenient reseccionar també amplis marges de pell i de teixit subcutani, en el cas de la LOLA no va ser possible ja que la seva localització a la base de l’orella no ho feia viable (figura 3).
Un cop extirpat el nòdul es va enviar per biopsiar, rebent als pocs dies la bona notícia que es tractava d’un tumor de baix grau de malignitat, la qual cosa implicava que no caldria fer tractament de quimioteràpia.
Als pocs dies de la cirurgia, la LOLA ja estava recuperada i fora de perill en haver descartat la possibilitat de metàstasi del tumor (figura 4).

Conclusions

És molt important que al trobar qualsevol tipus de nòdul a les nostres mascotes, encara que sigui de mida petita, sigui examinat mitjançant una citologia. Aquesta prova és molt senzilla i no provoca pràcticament cap molèstia al pacient.

Serveis

Residencia

Servei Mèdic

El Grup HVC està format per un equip humà altament qualificat en les diferents àrees de la medicina veterinària i amb una àmplia experiència.

Adiestramiento

Ensinistrament

Som especialistes en Etologia (comportament animal) i ensinistrament. Som conscients de la importància de la conducta de les nostres mascotes.

ONEDA

Urgències

Sabem el que la seva mascota significa per a vostè, per aquest motiu posem a la seva disposició un servei presencial i integral d’urgències durant les 24 hores del dia.

Peluqueria

Perruqueria

A les clíniques HVC disposem d’un servei de perruqueria per a la cura i higiene de les nostres mascotes.

Formación

Formació

La formació de les persones cada vegada és més imprescindible per poder accedir a un lloc de treball, impartim una formació més especialitzada i pràctica.

Alimentación

Alimentació

Una de les primeres coses que hem de fer al tenir una mascota és, informar-nos bé del tipus d’alimentació que necessita.

Necessita més informació?

Si vol fer alguna altra consulta, demanar un pressupost o bé necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Subscrigui’s al nostra butlletí informatiu i beneficiï’s de les nostres promocions exclusives per a clients.

Contacte

BV-1031, 554 – 08711 Òdena, Barcelona

Tel. 93 803 12 68 / e-mail. hvc@hvc.cat

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m8!1m3!1d11933.79125190281!2d1.6202887!3d41.6028271!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x73bd9a2d7d34bfa1!2sHospital+Veterinari+de+Catalunya!5e0!3m2!1ses!2ses!4v1470227348761" width="100%" height="100%" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>