fbpx

Ingestió d’un cos estrany

Ingestió d'un cos estrany

Ingestió d’un cos estrany

HISTÒRIA CLÍNICA

Es presenta a consulta una gossa Dàlmata esterilitzada, de 4 anys d’edat, correctament vacunada y desparasitada, amb un quadre d’apatia des del dia anterior. No ha tingut cap símptoma anteriorment, únicament, li costa menjar i sorgeix dolor a l’aixecar-se. No presenta vòmits ni diarrees, però, les femtes són lleugerament més dures. Els propietaris, durant la visita, comenten que la gossa acostuma a menjar-se objectes estranys altres vegades quan van a passejar.

EXPLORACIÓ FÍSICA I PROVES DIAGNÒSTIQUES

En l’exploració física general la gossa no presenta dolor a la palpació abdominal ni gàstrica. La temperatura és normal, però, l’auscultació està alterada. Degut a l’historial que tenia es decideix fer una radiografia abdominal i es troba un objecte estrany localitzat a estómac, una pedra de (x) cm. No es visualitza cap altra alteració radiològica.

Ingestió d'un cos estrany

Ingestió d'un cos estrany

No es visualitza cap altra alteració radiològica.

TRACTAMENT

Es decideix realitzar una endoscòpia, un examen visual de l’interior de l’organisme a través de la introducció d’una càmera òptica, com a primera opció per intentar treure-la. Però, a causa de la mida de la pedra no va ser possible. Per tant, s’inicia el protocol d’extracció quirúrgica.

Es procedeix a fer una gastrotomia, és a dir, una incisió en la paret de l’estómac per tal de poder extreure el cos estrany. S’extreu la pedra sense problemes, s’observa la mucosa del estómac amb detall i no es troben lesions.

Després d’un dia ingressada a l’hospital es dona l’alta amb medicacions per casa.

Evolució

En les següents 24 hores es va preestablir l’alimentació sense problemes. Els controls setmanals eren normals i els propietaris van iniciar una nova pauta d’educació.

Conclusions

Les patologies digestives són molt habituals en la clínica de petits animals i la ingestió de cossos estranys és una de les emergències digestives més freqüents. Ingerir objectes estranys no alimentaris és més habitual en gossos que en gats degut a la seva curiositat innata. 

S’ha de tenir en compte que, si els nostres animals ingereixen objectes estranys hem d’acudir a la clínica d’urgències, ja que, un alt percentatge de casos deriva en obstruccions o perforacions i requereix una intervenció quirúrgica.

El millor tractament és la prevenció. S’ha de mantenir allunyat tots els possibles objectes que poden ser ingerits pels nostres peluts. A més, una bona tècnica d’educació i proporcionar-los joguines segures disminuirà l’ansietat.  

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Cas Ingestió d’un cos estrany”, també et podria interessar: Cas Piometra i quist ovàric.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè el teu pelut estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

https://hvc.cat/ca/assegurances-hvc/

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *