fbpx

Infestació per Sarna Sarcòptica en un gos

Sarna Sarcòptica

Infestació per Sarna Sarcòptica en un gos

 

Dades del pacient i descripció del problema

El passat mes de febrer, va ingressar a la Consulta del Hospital Veterinari de Catalunya la THAI, una gossa de raça Cocker Spaniel, de 10 anys d’edat, que des de feia uns 2 mesos patia prurit cutani que anava evolucionant amb rapidesa i amb greu afectació cutània.

Des de l’inici del problema havia estat tractada amb certes medicacions per evitar el prurit que no aconseguien l’efecte desitjat. També patia problemes digestius i estava més apàtica de l’habitual.

Per aquest motiu es va derivar el cas la Dra. Carla Roch, responsable del Servei de Dermatologia de l’Hospital Veterinari de Catalunya.

Proves realitzades i diagnòstic

Se li van fer les corresponents proves diagnostiques com un raspat, un tricograma i una citologia, obtenint com a resultat un diagnòstic de Sarna Sarcòptica, dermatosi causada per un paràsit extern, de la família dels àcars, anomenat Sarcoptes Scabiei (Figura 1 i 2).

Figura 1

Figura 2

Aquest àcar excava galeries a la capa superficial de l’epidermis i allí diposita els ous. Els animals s’infecten de l’exterior. La infestació causa prurit de molta intensitat i pot afectar gossos de qualsevol edat.

Si be pot afectar qualsevol regió del cos, les orelles, els colzes, l’abdomen i la zona tibial són les àrees més afectades. La pell afectada presenta pàpules, eritema, inflamació i descamació seca, i sol estar parcialment alopècia com a conseqüència del rascat. Aquesta malaltia es tracta de una zoonosi, es a dir, que es transmet als humans.

A part, també es va observar una infecció secundària bacteriana i també, una inflamació pancreàtica (pancreatitis) provocada per la medicació rebuda, i que era la causant del problema digestiu que presentava i del estat general feble degut al dolor abdominal.

Tractament i evolució

Davant de aquesta situació, es va plantejar iniciar el tractament de la malaltia cutània amb medicació via oral (Isoxazolina i Cefalexina) + pipetes (Imidacloprid-Moxidectina), i es va compaginar amb el tractament de la pancreatitis (Maropitant) per aconseguir la remissió del quadre digestiu i del dolor abdominal (Tramadol).

A part, també es va tractar el prurit (Lokivetmab) per aconseguir augmentar ràpidament el benestar de la pacient.

Figura 3

A partir dels 4 dies del inici del tractament ja es va observar una clara milloria dels símptomes tan del problema cutani com del problema digestiu (Figura 3), i tot i així, al cap de 1 mes del inici del tractament es va fer un nou control d’ectoparàsits en el qual ja no s’hi van trobar ni àcars ni ous.

De forma preventiva als 45 dies es va repetir la medicació antiàcars per assegurar un extermini total (Figura 4).

Figura 4

 

Conclusions

La infestació de Sarna sarcòptica pot ser més habitual del que ens pensem sobretot si l’animal té accés a la muntanya ja que pot estar en contacte amb zones infestades per animals en llibertat.

Cal recordar que és una zoonosi, i per tant, el ràpid diagnòstic evita el contagi a casa entre altres animals i també entre els humans. És una malaltia, que a diferència del passat, amb les noves medicacions que hi ha al mercat és de fàcil tractament i garanteix un èxit en el benestar del pacient.

Si us ha agrada aquesta publicació, també us pot agradar: Cas de mieloma múltiple amb tractament de quimioteràpia

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *