fbpx

HIPERACTIVITAT I AGRESSIVITAT EN GATS

Consulta veterinaria

Hiperactivitat i agressivitat en gats

 

Dades del pacient i descripció del problema

Es visita a WALLY, un gat mascle europeu de 5 mesos d’edat, per un problema de comportament. Desprès de fer-li una primera consulta es deriva el cas al Dr. Joan Rubiralta, responsable del Servei de Comportament del Hospital Veterinari de Catalunya. Durant la anamnesis el propietari comenta que WALLY mostra una conducta certament estranya, ja que esta tot el dia molt actiu i no resta quiet casi ve mai. Contínuament corre per el passadís de casa seva i de cop s’amaga fins que passa algú i llavors li salta a sobre agafant-se amb les ungles i mossegant una mica fort. Per altre costat, quan se’l ha de tancar al transportin per anar al veterinari també mostra un caràcter una mica agressiu.

 

Proves realitzades i diagnòstic

Durant la visita se li fa un ampli qüestionari per intentar trobar el motiu de aquest comportament alterat i en una de les preguntes el propietari comenta que el WALLY es un gat que li encanta enfilar-se als llocs alts i mirar a traves de les finestres i per altre costat també ens assabentem de que esta sempre perseguint tot el que es mou.

Amb aquesta informació obtinguda es fa un diagnòstic de “Doble agressivitat per joc i per por”.

 

 

 

 

 

 

 

Tractament i evolució

Per tal de minimitzar i eliminar en la mesura del possible les diverses conductes agressives observades, es proposa al propietari una sèrie de pautes que consisteixen en:

  • Eliminar la conducta de jugar amb les mans, alhora que incrementem els jocs en moviment ( pilotes, jocs amb moviment vertical, …)
  • Enriquiment ambiental (facilitar el joc i els comportaments d’exploració)
  • Permetre la sortida a una zona tranquil·la de l’exterior sempre de manera controlada i amb arnes
  • Utilització de “Feliway”
  • Visitar al veterinari sense fer ningun tipus de manipulació ni acte mèdic de forma més o menys regular
  • Familiarització amb el transportin de forma que no el vegi com un objecte “negatiu” (deixar-lo obert al menjador i deixar-hi menjar a dins, ….)

A mesura que va passant el temps i se li va aplicant gran part d’aquestes mesures en WALLY ha anat disminuït la intensitat i la freqüència dels actes agressius dins de casa i el contacte amb gent estranya. En el que respecta a les visites al veterinari, continuen essent una mica traumàtiques motiu per el qual se li recomana continuar amb la pauta de tractament fins a aconseguir una millor adaptació al entorn mèdic.

Conclusions

En el que respecta al caràcter dels gats, e independentment de a on visquin, sol haver els que els hi agrada la vida al exterior de la casa i els que els hi agrada la vida al interior. De aquesta forma, ens trobem amb animals que viuen al exterior i busquen contínuament una llar a on poder estar, mentre que en altres ocasions ens trobem amb animals que viuen a dins de un pis i que contínuament busquen sortir al exterior per poder sentir-se plenament feliços.

En el que respecta a aquest últim grup, si no identifiquem aquests animals i posem mesures per tal de millorar la seva qualitat de vida, es corre el risc de que presentin estrès (agut o crònic) amb les conseqüències negatives que això comporta tan per la seva salut (comportaments de micció inadequada, cistitis idiopàtica, disminució de l’activitat, anorèxia, …) com per el benestar del seu propietari.

 

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *