fbpx

Fractura oberta en un hàmster

 

Dades del pacient i descripció del problema

En TICO és un Hàmster Rus, de 2’5 anys d’edat, que es va presentar a la Consulta del Hospital Veterinari de Catalunya perquè feia unes hores que estava molt apàtic, no es movia gaire i no recolzava l’extremitat posterior dreta. Segons el propietari, abans de que comences a anar coix havia estat menjant i caminant per la gàbia com feia sempre.

Al explorar el TICO es va veure que presentava una fractura d’aquesta extremitat afectada pel que es va referir el cas a la Dra. Sara González, responsable del Servei de Animals Exòtics del Hospital Veterinari de Catalunya (Rocverd i Sarrià).

Proves realitzades i diagnòstic

Degut a que durant la manipulació de l’extremitat el animal presentava bastant de dolor, es va decidir sedar i es va poder veure que presentava una fractura oberta de la tíbia dreta.

En l’estudi radiològic es va observar que s’havia produït una fractura distal de tíbia dreta tot i que no arribava a afectar l’articulació del tars (Figura 1).

Fractura abierta hamster

Figura 1

 

En aquest moment se li va recomanar fer cirurgia. Tot i que la millor opció era la de reparar la fractura mitjançant unes agulles intramedul·lars, se li van comentar al propietari les possibles complicacions que podien haver degut a que es tractava de una fractura molt contaminada, motiu per el qual finalment es va optar per fer una amputació.

Tractament i evolució

Es va fer una sedació amb Midazolam i Ketamina (intraperitoneal) i es va mantindré una anestesia inhalatòria amb mascareta. Per tractar el dolor intraoperatori, es va medicar amb un analgèsic via subcutània i per controlar la infecció es va medicar amb antibiòtic també via subcutània.

La cirurgia va consistir en amputar l’extremitat afectada deixant un munyo cutani el mes estètic possible. Durant tota la cirurgia es va mantindré dins la normalitat càrdio-respiratòria.

La recuperació de l’anestesia va ser molt bona, i es va mantenir en observació fins el moment en que va començar a voler menjar, descartant la possibilitat de que volgués tocar-se la ferida (Figura 2).

Fractura abierta hamster

Figura 2

 

Aquella mateixa nit se li va donar el alta pautat la medicació per casa a base de antiinflamatoris, antibiòtics i analgèsics.

En el seguiment que es va fer via telefònica, el propietari va comentar que als 2 dies del postoperatori ja estava totalment restablert, menjava i es movia per la gàbia correctament, i sobre tot, no intentava tocar-se la ferida ni autolesionar-se.

Conclusions

Els hàmsters són animals molt nerviosos, sobre tot són molt actius a les nits, no paren de pujar i baixar pels túnels o per la gàbia, i de córrer a la roda. Per aquest motiu hem de seleccionar una gàbia amb els barrots amb una separació adequada per que no permeti que l’animal es pugui fer mal.

Per altra banda, davant de qualsevol signe de malaltia que veiem, s’han de portar el mes aviat possible al veterinari ja que son animals preses, es a dir, que fins que no es troben molt malament no deixen veure símptomes de malaltia.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Fractura oberta en un hàmster”, també et podria interessar: Empiema epidural en un cadell.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

Assegurances HVC