fbpx

Fractura de la fisis del cap femoral (epifisiòlisi) bilateral en un cadell

Dades del pacient i descripció del problema

Es presenta de urgència el gos TRO, American Sttraffordshire, de 6 mesos d’edat i 23kg, amb un problema de dolor agut a les dues extremitats posteriors desprès de haver saltat per un marge.

Despès de fer-li el corresponent examen físic se li localitza dolor a nivell dels malucs per el que es fa una radiografia a on es veu una imatge compatible amb una fractura de la zona proximal dels dos fèmurs. Per aquest motiu, es va derivar el cas al Dr. Josep de la Fuente, responsable del Servei de Traumatologia i Ortopèdia del Hospital Veterinari de Catalunya.

Proves realitzades i diagnòstic de la fractura de la fisis

Durant la visita el gos presentava gran dificultat per poder caminar amb les extremitats posteriors tot i que no presentava dèficits neurològics.

La localització del dolor estava a nivell dels malucs i als fer-li el corresponent examen radiològic sota sedació es va poder diagnosticar una fractura del cap femoral (epifisiolisi) bilateral (Figura 1), per el que se li va recomanar fer cirurgia.

Fractura de la fisis

Figura 1

Se li va comentar al propietari que aquest tipus de fractures en animals en creixement tenen un pronòstic reservat degut per a que en la majoria de vegades el creixement de l’os en la zona de fractura pot quedar compromesa, i en aquest cas, a sobre, degut a que es tractava de una fractura bilateral.

Tractament i evolució

Se li va fer una osteosíntesi mitjançant agulles de Kirshner, fent les dues cirurgies durant el mateix temps quirúrgic (Figura 2 i 3). En el que respecta al repòs postoperatori, se li va pauta una limitació molt estricta de moviments durant 45 dies que consistia en que a casa seva va estar ubicat en un tancat de 2x2mts que se li va fer al menjador, tractament mèdic de tranquil·lització, i passejos curts amb corretja per el exterior.

Fractura de la fisis

Figura 2

 

dolor agut a les dues extremitats posteriors

Figura 3

Se li van fer controls radiològics als 45 dies de postoperatori (Figura 4) i als 3 mesos de postoperatori, moment en el qual se li van retirar els implants (Figura 5) .

dolor agut a les dues extremitats posteriors

Figura 4

 

dolor agut a les dues extremitats posteriors

Figura 5

L’evolució va ser molt bona ja que durant els següents controls realitzats fins als 6 mesos de postoperatori en ningun moment va presentar signes de coixesa ni signes de artrosi coxofemoral (Figura 6).

Fractura de la fisis

Figura 6

Conclusions de la fractura de la fisis

En casos de coixeses agudes en animals en creixement es molt important fer un complert examen ortopèdic el mes aviat possible per descartar la possibilitat de hi pugui haver-hi algun tipus de fractures, i en cas de confirmar-ho, s’ha de programar la cirurgia el mes aviat possible per evitar possibles complicacions en el correcte creixement del os afectat.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Fractura de la fisis del cap femoral”, també et podria interessar: Fractura oberta en un hàmster.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

Assegurances HVC