fbpx

Empiema epidural en un cachorro

 

Dades del pacient i descripció del problema

 

El CASPER, Canitx de 8 mesos d’edat, va ingressar a la Consulta del Hospital Veterinari de Catalunya, per motius de alteracions en la seva conducta habitual com per exemple a l’hora de caminar, de menjar, de respondre als estímuls dels seus propietaris, en definitiva, alteracions que impedien dur a terme el seu comportament habitual.

El primer que va manifestar va ser una malaltia respiratòria que es va poder solucionar amb medicació, però, poc després va començar a mostrar signes de disfunció neurològica greu.

Per aquest motiu, es va derivar el cas al Dr. Marc Pérez, responsable del Servei de Neurologia del Hospital Veterinari de Catalunya.

 

Proves realitzades i diagnòstic

A l’exploració neurològica es van detectar múltiples alteracions tan a nivell encefàlic com a nivell cervical. El dolor era intens, la postura recurvada, els ulls desviats i gairebé no s’aguantava en peus. En primer lloc es va fer una analítica sanguínia, on es va detectar un lleu augment de les cèl·lules blanques (defenses).

Un cop examinat que no hi havia risc per l’anestesia es va realitzar un TAC de crani i de columna on es va observar una lesió compressiva “hipoatenuada” de la medul·la espinal, entre la primera i la segona vertebra cervical, que era compatible o be amb un procés infecciós o be amb un procés tumoral (Figura 1).

 

Empiema epidural

Figura 1

 

 

Finalment, i per poder diferenciar entre aquestes dues patologies, es va realitzar l’extracció de líquid cefaloraquidi (líquid que envolta el cervell i la medul·la espinal) i es va enviar al laboratori (Figura 2).

 

Empiema epidural

Figura 2

 

El resultat de aquesta prova va evidenciar una intensa inflamació neutrofílica i la presència de cocs intracitoplasmàtics (Figura 3), sent compatible amb un procés infecciós, tot i que el cultiu del líquid va sortir negatiu. Finalment, amb el resultat de totes les proves realitzades es va fer el diagnòstic presumptiu d’empiema epidural.

 

Empiema epidural

Figura 3

 

Tractament i evolució

Un cop realitzat el diagnòstic CASPER va ser ingressat durant 4 dies amb antibioteràpia e hidratació endovenosa intensa, analgèsia i antiinflamatoris. Degut al diagnòstic precoç i al tractament agressiu que se li va fer, a les 24 hores va començar a millorar força i ja era capaç de caminar per ell mateix i de menjar sense problemes.

A la revisió que es va fer passats 30 dies del inici del tractament, el CASPER ja era capaç de dur una vida completament normal, corria i saltava sense cap tipus de problema, menjava amb gana, i no presentava ningun tipus d’impediment, motiu per el qual se li va donar l’alta mèdica.

 

 

Conclusions

L’empiema epidural es una malaltia infecciosa d’origen bacterià que provoca l’acumulació de pus al voltant de la medul·la espinal. L’origen de la infecció pot ser o be hematògena o be directa (mossegades, cossos estranys, ferides penetrants).

Es un procés greu que si no es tracta a temps pot fer perillar la vida de l’animal. El seu tractament consisteix en antibiòtics sistèmics i en algunes ocasions inclús s’ha de col·locar un drenatge per aconseguir eliminar l’acumulació de pus.

El pronòstic es favorable sempre i quan s’agafi a temps, motiu per el qual es molt important que davant dels símptomes descrits el propietari porti amb celeritat a la seva mascota a un Hospital veterinari especialitzat.

 

Per a més informació sobre “Empiema epidural en un cadell” pot deixar el seu comentari i un dels nostres veterinaris especialista, atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.

Si t’ha agradat aquesta publicació, també et podria interessar: Arítmia cardíaca en un gos adult.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podrà trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

Assegurances HVC