fbpx

Cas Clínic – Correcció quirúrgica de les alteracions respiratòries dels gossos braquicèfals

Dades del pacient i descripció del problema

La gossa NALA, un Carlí de 4 anys, va ser visitada a l’Hospital Veterinari de Catalunya (Roc Verd) per un problema de dificultat en la respiració (dispnea) fet que li provocava una greu intolerància a l’exercici.
Tot i que aquest problema ja se li havia presentat en altres ocasions i havia millorat amb tractament mèdic, els propietaris van voler una segona opinió per part d’un especialista, motiu pel qual es va derivar el cas a la Dra. Laura Marín, membre del Servei de Cirurgia de l’HVC.

Proves realitzades i diagnòstic

Se li va fer una exploració sota sedació de les vies aèries altes, on es va poder observar una sèrie d’alteracions com per exemple una elongació greu del paladar tou, una greu estenosi nasal, una eversió dels sacs laringis (fet que indicava una cronicitat del problema), i un col·lapse laringi grau II-III. A més, prèviament ja se li havia diagnosticat per ecocardiografia una estenosi pulmonar lleu que pel moment encara no requeria tractament.
Amb totes aquestes alteracions es va fer un diagnòstic de “Síndrome respiratori del braquicèfal” pel que es va recomanar fer cirurgia (Figura 1).

Tractament i evolució

La cirurgia va consistir a corregir les 3 anomalies detectades durant l’exploració. En primer lloc es va fer la resecció dels sacs laringis que tenia evertits sobre la laringe, en segon lloc es va retallar part del paladar tou amb la finalitat d’escurçar-lo, i en tercer lloc es va augmentar el diàmetre dels orificis nasals (Figures 2 i 3).

En aquest tipus de cirurgies sempre s’ha de tenir molt present que en el moment de despertar-se de l’anestèsia poden haver-hi complicacions greus, consistents en la dificultat en poder respirar degut a la inflamació postquirúrgica de les vies respiratòries altes.
Per aquest motiu és molt important la supervisió exhaustiva per part de l’equip d’Auxiliars Veterinaris durant tota la fase del despertar. En el cas de la NALA, la recuperació de l’anestèsia va ser molt bona pel que no va tenir cap tipus de complicació i, pocs dies després, els propietaris ja van observar una gran millora en els problemes de respiració que tenia abans de realitzar la cirurgia.

Conclusions

Els gossos braquicèfals (Buldog francès, Buldog anglès, Carlins, Boston terrier, Shih-Tzu., etc.), en més o menys grau, quasi sempre pateixen el “Síndrome respiratori del braquicèfal” que en algunes ocasions poden comportar problemes molt greus de respiració en els animals afectats.
Per tant és molt important que en aquest tipus de races es faci una completa revisió quan encara són cadells, per poder determinar la possible presència d’aquests tipus d’anomalies i poder prevenir de forma precoç les greus conseqüències que poden comportar (Figura 4).

Serveis

Residencia

Servei Mèdic

El Grup HVC està format per un equip humà altament qualificat en les diferents àrees de la medicina veterinària i amb una àmplia experiència.

Adiestramiento

Ensinistrament

Som especialistes en Etologia (comportament animal) i ensinistrament. Som conscients de la importància de la conducta de les nostres mascotes.

ONEDA

Urgències

Sabem el que la seva mascota significa per a vostè, per aquest motiu posem a la seva disposició un servei presencial i integral d’urgències durant les 24 hores del dia.

Peluqueria

Perruqueria

A les clíniques HVC disposem d’un servei de perruqueria per a la cura i higiene de les nostres mascotes.

Formación

Formació

La formació de les persones cada vegada és més imprescindible per poder accedir a un lloc de treball, impartim una formació més especialitzada i pràctica.

Alimentación

Alimentació

Una de les primeres coses que hem de fer al tenir una mascota és, informar-nos bé del tipus d’alimentació que necessita.

Necessita més informació?

Si vol fer alguna altra consulta, demanar un pressupost o bé necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Subscrigui’s al nostra butlletí informatiu i beneficiï’s de les nostres promocions exclusives per a clients.

Contacte

BV-1031, 554 – 08711 Òdena, Barcelona

Tel. 93 803 12 68 / e-mail. hvc@hvc.cat

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m8!1m3!1d11933.79125190281!2d1.6202887!3d41.6028271!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x73bd9a2d7d34bfa1!2sHospital+Veterinari+de+Catalunya!5e0!3m2!1ses!2ses!4v1470227348761" width="100%" height="100%" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>