fbpx

Cistitis idiopàtica felina

 

Dades del pacient i descripció del problema

El passat mes de desembre va acudir a la Consulta del Hospital Veterinari Roc Verd  en LEO, un gat de 5 anys d’edat, de raça Bengalí. El motiu de consulta era a causa de que havia presentat varis episodis d’hematúria (orina amb sang) durant les últimes 48 hores, a part també presentava certa poliúria (augment en la freqüència de micciocions), disúria (dolor en orinar), periuria (orinar en llocs fora de la caixa de sorra). D’altra banda, des de feia unes 4 setmanes havien observat també certs problemes de descomposició.

L’estat general del LEO era normal, menjava correctament , mantenia el pes estable (Figura 1), tot i que des de feia uns mesos havien observat certs episodis de periuria (orinar en llocs fora de la caixa de sorra) però van pensar que era un problema de comportament a causa de que havien canviat de domicili.

Cistitis idiopàtica felina

Figura 1

Proves realitzades i diagnòstic

Es va establir el protocol de diagnòstic per a aquest tipus d’alteracions en la micció que va consistir en el següent:

 • Descartar una possible obstrucció: Es va realitzar una palpació abdominal sota sedació i vam comprovar que la bufeta no estava molt distesa (cosa que sí que passa en casos d’ obstrucció) i que al pressionar lleument la bufeta aconseguíem que orinés sense cap tipus de resistència.
 • Analítiques sanguínies: Els resultats del hemograma i bioquímiques sèriques estaven dins dels marges normals de referència.
 • Ecografia abdominal: L’única alteració trobada va ser un sediment urinari sense ombra acústica que segurament era a causa de petits coàguls. (Figura 2)

LEO

Figura 2

 • Urianàlisi: Si bé es va observar una gran quantitat de glòbuls vermells no es va observar la presència de cristalls. (Figura 3)

 

Leo

 • Cultiu urinari: No va aparèixer creixement bacterià per la qual cosa es va descartar la infecció.
 • Anàlisi coprològic i test de Giàrdies : Les dues proves van resultar negatives.

Un cop obtinguts tots aquests resultats es va diagnosticar una cistitis idiopàtica

Tractament i evolució

D’una banda, es va iniciar un tractament mèdic a base d’antiinflamatoris i de Buprenorfina durant 7 dies amb l’objectiu d’eliminar el dolor.

D’altra banda, es van realitzar una sèrie de modificacions en el seu entorn com per exemple:

 • Augmentar la ingesta d’aigua per diluir l’orina mitjançant dieta 100% humida i incrementant el nombre d’abeuradors.
 • Aplicació de feromones en difusió com si fos un ambientador, sobre tot en aquells moments en els que hi hagi canvis en l’entorn (mudances, obres, viatges).
 • DIETA especial per tractar les diarrees.
 • Augment del joc utilitzant objectes com plomalls, canyes de pescar, punters làser, col·locar caixes o “amagatalls” en els quals es puguin protegir, col·locar zones de descans a una determinada alçada (rascadors amb diferents alçades, prestatgeries, … )
 • Bon maneig de la safata de sorra: situar-la en un lloc tranquil, netejar diàriament, mida adequada.

A les 24 hores d’instaurar el tractament i de fer aquesta sèrie de modificacions en el seu entorn, LEO va començar a orinar a la seva safata de sorra i sense hematúria, i va començar també a corregir els problemes de descomposició (Figura 4)

 

Leo

Figura 4

Conclusió

Tot i que no es conegui l’etiologia d’aquest tipus de cistitis, se sap que està relacionada  a amb la resposta del seu cos enfront de l’estrès i canvis en el seu entorn, en aquest cas, canvis en el seu domicili.

Dins el diagnòstic diferencial d’aquest tipus d’alteracions, s’hi descriu la cistitis idiopàtica felina (aproximadament en un 70% dels casos), la urolitiasi o càlculs vesicals (15%) i en casos més aïllats i menys freqüents la infecció urinària, neoplàsies, problemes neurològics. El diagnòstic de cistitis idiopàtica es realitza per exclusió de la resta de causes.

La cistitis idiopàtica és una malaltia recurrent, per la qual cosa no només és important tractar el pacient quan pateix la malaltia sinó que també és important tenir en compte els factors ambientals per preveure l’aparició de dita malaltia.

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Cistitis idiopàtica felina”, també et podria interessar: Onicodistrofia Lupoide Simètrica.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

https://hvc.cat/ca/assegurances-hvc/