fbpx

Cas Eli de Gats Igualada

Cas Eli de Gats Igualada

 

Presentació del cas

Eli ens va arribar sent un cadell d’uns dos mesos, venia d’una protectora per un quadre de diarrea, i lleu hipertèrmia. El seu germà havia mort de forma sobtada i vam decidir ingressar-la. Es va realitzar analítica sanguinia on es va veure leucocitosis que normalment és indicatiu d’infecció. Se li va fer un test per determinar Felv/fiv que van ser negatius.

Vam realitzar tractament simptomàtic de l’enteritis que presentava i com que l’evolució va ser positiva es va donar d’alta. Però només una setmana més tard va tornar a ingressar, aquesta vegada presentava febre més alta i tenia taquipnea (respiració ràpida)

Diagnòstic

Al tenir dificultat respiratòria vam realitzar radiografies en les que es va observar un patró bronco-intersticial compatible amb pneumònia.

Al haver tingut un quadre previ d’enteritis vam sospitar en paràsits pulmonars, pel que es va fer una citologia directa de femtes i un anàlisis coprològic.

A la coprologia es van detectar paràsits de giardia i a la citologia es van veure strongylus.

Cas Eli de Gats Igualada

Eli Gats Igualada

Tractament

En el primer ingrés ja es va realitzar tractament antiparasitari amb un xarop, al segon ingrés al detectarse giàrdies i strongylus es va potenciar aquest tractament amb febendazol i una pipeta amb fipronil, metopreno, eprinomectina i praziquantel.

És important en aquest casos fer tractaments llargs i preferiblement combinant diferents antiparasitaris amb distribució pulmonar per aconseguir eliminar els paràsits.  En casos greus potser necessari, hospitalitzar, fer oxigenoteràpia i en alguns casos cortoids per ajudar a controlar la inflamació alveolar.

Cas Eli de Gats Igualada

Conclusions

El parasit pulmonar més freqüent en gats és Aelurostrongylus abstratus. La infecció es produeix a partir de la ingesta d’una presa parasitada (des d’un ratolí a un cargol).

Aquests paràsits no sempre es veuen en els analisis coprològics habituals per flotació, el que fa que siguin infradiagnósticats.

Les radiografies ens indiquen la gravetat del cas i el pronòstic dependrà de la gravetat de les lesions pulmonars, que en casos greus poden ser fins i tot mortals.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Cas Eli de Gats Igualada”, també et podria interessar: Queratitis ulcerativa per cos estrany.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè el teu pelut estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

https://hvc.cat/ca/assegurances-hvc/