fbpx

Cas de mieloma múltiple amb tractament de quimioteràpia

gos mieloma múltiple

Cas de mieloma múltiple amb tractament de quimioteràpia

Dades del pacient i descripció del problema

Fa uns mesos va ingressar d’urgències el JAZZ, un gos creuat de 11 kg i de 10 anys d’edat, per problemes d’apatia, dolor abdominal i hematúria. Segons el propietari, el seu veterinari li havia fet un diagnòstic de mieloma múltiple i, encara que li havia pautat tractament, l’animal no només no millorava sinó que fins i tot li semblava que estava empitjorant (Figura 1)

Gos mieloma múltiple

Figura 1

Per aquest motiu se li va referir el cas a la Dra. Teresa Espanya, responsable del Servei d’Oncologia de l’Hospital Veterinari de Catalunya.

Proves realitzades i diagnòstic

Durant la visita es van fer les corresponents proves diagnòstiques com són un urianàlisi, analítica sanguínia (hemograma i bioquímica), ecografia abdominal, i sobretot, un proteïnograma ja que és aquesta una de les proves que més informació poden donar en aquest tipus de processos ( figura 2).

Pantalla mieloma múltiple

Figura 2

 

Com a resultat final es va confirmar el diagnòstic de mieloma múltiple.

Tractament i evolució

Amb el tractament que se li havia pautat anteriorment, els símptomes no només no havien millorat sinó que havien empitjorat, es va decidir canviar el fàrmac per Clorambucil. D’altra banda, també es va fer un pla per tractar totes les complicacions que havien aparegut durant el transcurs de la malaltia. Aquestes complicacions eren principalment insuficiència renal, insuficiència cardíaca, molèsties gàstriques, cistitis, i dolor.

Amb aquest nou tractament les complicacions van començar a millorar i els símptomes van anar desapareixent, però al cap d’uns cinc mesos va començar a aparèixer un quadre de gastroenteritis que indicava que s’havia produït una recaiguda de la malaltia.

Per aquest motiu es va substituir la medicació que estava prenent (Clorambucil) per melfalan, que és un fàrmac utilitzat també per tractar el mieloma múltiple, aconseguint en pocs dies una recuperació molt clara i una remissió de tots els símptomes de la malaltia (Figura 3) .

Pantalla mieloma múltiple

Figura 3

A partir d’aquest nou canvi de fàrmac, JAZZ no ha tornat a presentar cap nou episodi de la malaltia havent passat ja mes de 18 mesos des del seu inici. Va tornar a millorar, mantenint-se a dia d’avui, completament estable i sense cap símptoma, més d’un any i mig després del diagnòstic (Figura 4).

gos mieloma múltiple

Figura 4

Conclusions

Com els mielomes són neoplàsiques de cèl·lules plasmàtiques, la sang es veu afectada i en conseqüència també tots els òrgans.

En medicina oncològica, encara que hi ha protocols terapèutics descrits per als diferents tipus de patologies, cada vegada més s’estan adaptant més els tractaments a les particularitats pròpies de cada individu ja que en ocasions s’observa que un mateix tractament té respostes diferents en diferents individus.

Si t’ha agradat aquest article sobre mieloma múltiple, també et podria interessar mirar Hiperactivitat i agressivitat en gats.

Skills

, , , , , , ,

Posted on

16/07/2018

2 Comments

 1. Laura i Dani

  Som els propietaris del Jazz i estem molt feliços de veure com el Jazz a dia d’avui, després de veure’l durant la primera època de la malaltia molt malament, pot fer una vida normal.
  Sabem que el mieloma està, però en l’actualitat està controlat amb la medicació i això li permet tenir una excel·lent qualitat de vida. No podem més que agrair la Teresa España el seu talent, professionalitat i humanitat. Gràcies per cuidar i tractar així al Jazz i a nosaltres 😉

  Reply
  • HVC

   Moltes gràcies per les vostres paraules. Estem molt contents de que el Jazz estigui tan bé dins la malaltia que té i sobretot volem agraïr la vostra confiança!

   Reply

Enviar comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *