fbpx

Cas Clínic – Toxoplasmosis

La toxoplasmosis és una malaltia produïda per un coccídi, que afecta a totes les espècies de sang calenta, incloses les persones, sent un 30-40% de la població mundial seropositiva.

La toxoplasmosis en persones es pot presentar de diverses maneres depenent de la persona afectada:
• En persones inmunocompetentes, no produeix clínica o una malaltia lleu similar a la grip
• En persones inmunodeprimidas (persones amb SIDA, tractament amb quimioteràpia o medicaments inmunosupresores, etc), poden aparèixer formes greus i fins i tot mortals, amb quadres de pneumònia, miocarditis i meningoencefalitis. Generalment es deu a una reactivació d’una infecció antiga.
• En dones embarassades, si aquesta està infectada prèviament, mai es produirà contagi al fetus ja que ja té immunitat. Si la dona no està embarassada i és seronegativa, una infecció en aquests moments pot provocar avortaments o malformacions, sent més greus si la infecció es produeix en el primer trimestre de la gestació.

En el cas dels animals de companyia, és una malaltia poc freqüent, el gat és l’hoste definitiu, i els símptomes clínics en gats inmunocompetentes poden ser quadres de febre, miosítis i malaltia ocular; mentre que en gats inmunodeprimidos, pot provocar quadres greus de pneumònia, hepatopatías, pancreatitis, miocarditis i encefalitis.

El gat és l’únic animal que pot eliminar en la femta les formes infectivas d’aquest paràsit, és per això que els metges adverteixin a les dones embarassades del risc d’estar en contacte amb els gats durant aquest període. no obstant això hi ha nombrosos estudis que demostren que la infecció a l’ésser humà a través de la femta del gat és poc probable. Això és perquè el gat només allibera el parasito (en forma de ooquistes no esporulados) a través de la femta durant tan sol 1-3 setmanes després de la infecció, després d’això, el gat queda com a portador, però no elimina el paràsit i per tant no suposa un risc per a les persones. A més, la femta del gat recentment eliminades no suposen un risc real de contagi, ja que contenen ooquistes que han de esporular, la qual cosa succeeix entre les 24h i els 5 dies després de la deposició de la femta.

Els gats generalment s’infecten ingerint carns crues (de carnisseria o preses) o poc cuinades infectades, o bevent d’aigües no controlades contaminades (rius, aigua de testos…), mitjançant una transfusió de sang procedent d’un gat amb infecció activa, o durant la lactació a través de la mare també amb infecció activa.

Les persones s’infecten per:
• Menjant carn crua o poc cuinada.
• Manipulant carn crua sense guants.
• Ingerint llet crua de cabra.
• Menjant verdures fresques contaminades no rentades adequadament.
• Durant tasques de jardineria o patis de jocs per a nens, si les sorres estan contaminades (el contagi requereix que es fiquin les mans sense rentar en la boca)
• Bevent aigua contaminada.
• Ingerint directament restes de femta de gats infectats, que es trobin en la fase d’eliminació dels ooquistes, i que al menys hagin transcorreguts 24 hores després de la deposició.

Com a conclusió, la infecció no es produeix tocant o acariciant al gat. Els veterinaris de petits animals, que estan en contacte físic freqüent amb gats, no presenten una major seroprevalencia que persones amb altres professions. És erroni assumir que sempre que una persona s’infecta amb toxoplasma gondii, l’origen de la infecció ha estat el contacte amb els gats.

Si està embarassada o té intenció d’estar-ho, gaudeix del seu gat tranquil·la, i prengui aquestes mesures:
• Menja carn sempre cuinada a altes temperatures durant 10 minuts, o congelada a -20ºC durant 2 dies si es van a consumir poc fetes.
• Renti adequadament les verdures abans del seu consum.
• Begui aigua potable.
• Utilitzi guants durant les labors de jardineria, o en manipular aliments crus.
• Les safates de sorra dels gats han de netejar-se diàriament amb una paleta. Les dones embarassades han d’evitar manipular la safata de sorra, o fer-ho amb guants d’un sol ús i mascareta. Per desinfectar la safata, el millor mètode és aigua bullint o vapor a pressió, doncs els ooquistes esporulados són resistents a la majoria de desinfectants.

L’abandonament del seu gat en cas d’un embaràs en la família, és totalment injustificable.

Servicios

ONEDA

Urgencias

Sabemos lo que su mascota significa para usted, por este motivo ponemos a su disposición un servicio presencial e integral de urgencias durante las 24 horas del día.

Adiestramiento

Adiestramiento

Somos especialistas en Etología (comportamiento animal) y adiestramiento. Somos conscientes de la importancia de la conducta de nuestras mascotas.

Formación

Formación

La formación de las personas cada vez es más imprescindible para poder acceder a un puesto de trabajo, impartimos una formación más especializada y práctica.

Peluqueria

Peluquería

En las clínicas HVC disponemos de un servicio de peluquería para el cuidado e higiene de nuestras mascotas.

Residencia

Residencia

En el Hospital Veterinari de Catalunya en Òdena disponemos de unas amplias y cómodas instalaciones por su mascota.

Alimentación

Alimentación

Una de las primeras cosas que tenemos que hacer al tener una mascota es informarnos bien del tipo de alimentación que necesita.

Necessita més informació?

Si desitja realitzar alguna altra consulta, demanar un pressupost o necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Suscríbase a nuestra Newsletter y benefíciese de nuestras promociones exclusivas para clientes.

Contacto

Odena