fbpx

Cas Clínic – Sarcoma en punt d’injecció (Fibrosarcoma Felí)

Història

Visitem un gat mascle d’ onze anys d’edat amb pèrdua de pes, abdomen distès, ulls enfonsats, diagnosticat de malaltia inflamatòria intestinal, amb un nòdul en  la creu (zona interescapular) de 0’5 cm de diàmetre.

Comentaris i procediment

Es realitza citologia del nòdul sense resultat concloent encara que hi ha presència de fibroblasts (no diferencia entre hiperplàsia o sarcoma de baix grau), donada la gran incidència d’aquesta neoplàsia, es recomana exèresis més biòpsia de la massa.

La biòpsia revela un fibrosarcoma amb marges nets. Té una bona recuperació de la intervenció. Els propietaris decideixen no fer quimioteràpia.

Set mesos després, apareix nòdul de 0’5 cm, la ressonància magnètica revela un embalum de 1 cm sense afectació de caixa toràcica, parènquima pulmonar ni mediastins. Es realitza nova exèresis, aquesta vegada més profunda arribant a apòfisis espinosa de les vèrtebres toràciques i musculatura, encara que la biòpsia revela marges no nets.
10 mesos després després de l’aparició d’un nou embalum i l’estat de l’animal es decideix eutanàsiar.

Comentaris

El fibrosarcoma felí és una neoplàsia molt agressiva localment, que pot metastatitzar sobretot a nivell pulmonar en un 15-20% dels casos. Per al seu diagnòstic és necessari realitzar proves complementàries com a citologia i biòpsia i ressonància magnètica per veure la seva extensió. És una neoplàsia associada a vacunes o injeccions, es descriu que la grandària de l’agulla, la Tª del líquid injectat o la vacuna de leucèmia influeix en el seu desenvolupament.

Estudis recents indiquen que es deuen a reaccions inflamatòries inadequades o per reaccions immunològiques. S’associen a les vacunes per que és l’injectable que s’aplica amb major freqüència en felins. També s’ha esmentat la implicació del virus del sarcoma felí en el seu desenvolupament. Apareix com un nòdul inflamatori a la zona vacunal, subcutani o intramuscular. Normalment a la zona interescapular o coll dorsal.

El tractament d’elecció és la cirurgia agressiva, podent implicar a la apòfisis vertebral, amb radioteràpia (solament hi ha dos centres a Espanya) i quimioteràpia adjuvant.

És molt important anar al veterinari davant qualsevol nòdul que trobem en les nostres mascotes. Amb una citologia moltes vegades podem arribar a un bon diagnòstic per poder actuar de forma ràpida i eficaç en el seu tractament.

Servicios

ONEDA

Urgencias

Sabemos lo que su mascota significa para usted, por este motivo ponemos a su disposición un servicio presencial e integral de urgencias durante las 24 horas del día.

Adiestramiento

Adiestramiento

Somos especialistas en Etología (comportamiento animal) y adiestramiento. Somos conscientes de la importancia de la conducta de nuestras mascotas.

Formación

Formación

La formación de las personas cada vez es más imprescindible para poder acceder a un puesto de trabajo, impartimos una formación más especializada y práctica.

Peluqueria

Peluquería

En las clínicas HVC disponemos de un servicio de peluquería para el cuidado e higiene de nuestras mascotas.

Residencia

Residencia

En el Hospital Veterinari de Catalunya en Òdena disponemos de unas amplias y cómodas instalaciones por su mascota.

Alimentación

Alimentación

Una de las primeras cosas que tenemos que hacer al tener una mascota es informarnos bien del tipo de alimentación que necesita.

Necessita més informació?

Si desitja realitzar alguna altra consulta, demanar un pressupost o necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Suscríbase a nuestra Newsletter y benefíciese de nuestras promociones exclusivas para clientes.

Contacto

Odena