fbpx

Cas Clínic – Mutació genètica

Història

Es presenta a la consulta la Lasi, un rough collie de 7 anys. Els seus propietaris havien vist que tenia diarrees, i van decidir donar-li un comprimit de fortasec (loperamida) pel seu compte a veure si així millorava.

A les poques hores, la Lasi es va posar a vomitar repetides vegades gran quantitat, i es va deteriorar ràpidament el seu estat, que va ser quan va venir a l’HVC.

 

Diagnòstic i Procediment

Després de l’anamnesi, i veient la raça, es va deduir que va ser conseqüència de la metoclopramida, l’estat tan deteriorat en realitat era sedació, i els vòmits i la deshidratació també eren secundaris a la medicació.
Ràpidament es va posar una via i fluidoterapia i, per sort en aquest cas es disposa d’antídot, naloxona, observant-se una millorança de la Lasi en un parell d’hores, indicant-se així i tot el manteniment en hospitalització durant 24 hores.

Comentaris

Des de fa anys es va observar que els collies eren molt sensibles a determinats tractaments antiparasitarios, ocasionant-los fins i tot la mort. Des de llavors la recerca ha aconseguit aïllar una mutació d’un gen, denominat MDR-1, que fa que els gossos afectats siguin deficitaris d’una proteïna, la glicoproteïna P, essencial per al transport de determinats fàrmacs, permetent així que el fàrmac circuli lliure i penetri en òrgans que no hauria d’entrar, i el seu efecte sigui tòxic i fins i tot letal. En funció de si la mutació és en tots dos al·lels (deficiència completa) o en un solament (deficiència parcial), pot fer que una dosi baixa d’un medicament en concret sigui letal, o li provoqui efectes secundaris importants. Que a un animal se li hagi administrat una vegada un medicament, i ho hagi tolerat bé, no significa que sempre vagi a ser així.
Per això, s’aconsella, especialment a totes les races collie i les seves creus, realitzar una prova genètica, que ens confirmés la presència o absència de la mutació en un o en els dos al·lels, permetent-nos així evitar usar medicaments o reduir dosis, per evitar conseqüències que en alguns casos, poden ser letals.

Necessita més informació?

Si desitja realitzar alguna altra consulta, demanar un pressupost o necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Servicios

ONEDA

Urgencias

Sabemos lo que su mascota significa para usted, por este motivo ponemos a su disposición un servicio presencial e integral de urgencias durante las 24 horas del día.
Adiestramiento

Adiestramiento

Somos especialistas en Etología (comportamiento animal) y adiestramiento. Somos conscientes de la importancia de la conducta de nuestras mascotas.
Formación

Formación

La formación de las personas cada vez es más imprescindible para poder acceder a un puesto de trabajo, impartimos una formación más especializada y práctica.
Peluqueria

Peluquería

En las clínicas HVC disponemos de un servicio de peluquería para el cuidado e higiene de nuestras mascotas.
Residencia

Residencia

En el Hospital Veterinari de Catalunya en Òdena disponemos de unas amplias y cómodas instalaciones por su mascota.
Alimentación

Alimentación

Una de las primeras cosas que tenemos que hacer al tener una mascota es informarnos bien del tipo de alimentación que necesita.

Newsletter

Suscríbase a nuestra Newsletter y benefíciese de nuestras promociones exclusivas para clientes.

Contacto

BV-1031, 554 – 08711 Òdena, Barcelona

Tel. 93 803 12 68 / e-mail. hvc@hvc.cat