fbpx

Cas Clínic – Pseudogestacion i tumor mamari

Història

Es presenta a visita al nostre hospital HVC Roc Verd la “Perla”, una yorkshire terrier de 8 anys d’edat. Fa 2 mesos que ha tingut el zel i se li noten les mames inflades i calentes. La Perla se les llepa constantment, després de palpar-lis es detectar a la mama dreta una massa dura.

En explorar-la notem que totes les mames tenen secreció làctia. Les 2 últimes mames estaven calentes i amb secreció de sanguinolenta, la cinquena mama dreta, a més presentava una neoformació d’uns 2 centímetres de consistència dura.

La Perla presentava un quadre típic de Pseudogestació que es produeix com a part d’un cicle hormonal normal aproximadament als 60 dies posteriors al zel. Hi ha gosses que produeixen un nivell més alt de l’hormona prolactina i manifesten signes d’implantació que poden incloure comportaments tals com adoptar algun objecte que cuidin com el seu cadell, presentar augment de les mames, secreció làctia , agressivitat associada a protecció dels cadells, entre moltes d’altres. Aquesta situació sol remetre però en certs casos és necessari un tractament.

En el cas de la Perla, començava a haver-hi una mastitis en les últimes mames i una d’elles tenia una formació que necessitàvem diagnosticar al més aviat possible ja que no semblava només una mastitis sinó que també hi havia possibilitats de neoplàsia mamària.

Diagnòstic

Després del tractament amb un antiprolactina se sol.luciona el problema de la pseudogestación.

Comencem un tractament que suprimeix la secreció de prolactina, antibiòtics i antiinflamatoris i en 10 dies aconseguim que remeti la simptomatologia.

La 5º mama esquerra continuava tenint la massa de consistència dura no dolorosa de 2 cm de diàmetre. Per al diagnòstic de tumors mamaris petits es recomana la seva extirpació i enviament de la mostra a biòpsia, ja que la citologia no és diagnostica o no és representativa en molts casos, un 40% dels tumors mamaris de gosses són malignes i encara que fossin benignes és recomanable la extirpació ja que s’ha vist que tumors mamaris benignes poden transformar-se en malignes.
Per tant decidim preparar-la per a cirurgia i com en l’últim zel havia tingut sagnats irregulars decidim practicar la ovariohisterectomia per evitar possibles pirometries o hemometres futures, així com per reduir possibilitats de tumors mamaris a futur.

Procediment

Realitzem radiografies toràciques per descartar la presència de metàstasis pulmonars i avaluar el cor al costat d’un electrocardiograma, també una ecografia abdominal per avaluar els seus òrgans interns. Realitzem l’estudi de la coagulació, hemograma i bioquímica sanguini per disminuir al màxim el risc quirúrgic.
Com les analítiques van ser correctes i la Perla ja estava recuperada de la mastitis programem la cirurgia i es va fer la ovariohisterectomia i mastectomia de la cinquena mama que enviem a biòpsia juntament amb el gangli adjacent perquè ens donin un diagnòstic definitiu del tumor, a més d’informació de si l’extirpació era completa i neta.

El resultat de la biòpsia va ser adenocarcinoma mamari, un tipus de tumor maligne però les vores de la mostra no tenien cèl·lules atípiques (neoplàstiques) i el gangli no estava afectat, per la qual cosa va presentar un bon pronòstic post cirurgia.
La Perla es va recuperar satisfactòriament de la cirurgia i en haver-la esterilitzat també hem suprimit l’estímul hormonal per a l’aparició de noves patologies reproductives.

Comentaris

Els tumors mamaris són el tipus de tumor més freqüent en femelles canines sense esterilitzar representant aproximadament un 50% dels tumors.

L’estimulació primerenca de les hormones sexuals incrementa el risc de tumors de mama en gosses. La ovariohisterectomia abans dels 2 anys d’edat, redueix el seu risc significativament, no obstant el risc per a les esterilitzades abans del primer zel és del 0.05%, si la esterilització es produeix entre el primer i segon zel el risc és d’un 8% i després dels 2 anys ja augmenta al 26 %.

La esterilització primerenca de la nostra mascota suposa un efecte protector enfront de tumors mamaris canins, a més d’evitar gestacions no desitjades i patologies uterines tals com pirometries, hemometres i hiperplàsia endometrial patologies que tal com els tumors mamaris solen presentar-se amb mes freqüència a partir dels 8 anys d’edat , on tenim més possibilitats quela  nostra mascota pateixi alguna altra afecció que augmenti el seu risc quirúrgic.

Servicios

ONEDA

Urgencias

Sabemos lo que su mascota significa para usted, por este motivo ponemos a su disposición un servicio presencial e integral de urgencias durante las 24 horas del día.

Adiestramiento

Adiestramiento

Somos especialistas en Etología (comportamiento animal) y adiestramiento. Somos conscientes de la importancia de la conducta de nuestras mascotas.

Formación

Formación

La formación de las personas cada vez es más imprescindible para poder acceder a un puesto de trabajo, impartimos una formación más especializada y práctica.

Peluqueria

Peluquería

En las clínicas HVC disponemos de un servicio de peluquería para el cuidado e higiene de nuestras mascotas.

Residencia

Residencia

En el Hospital Veterinari de Catalunya en Òdena disponemos de unas amplias y cómodas instalaciones por su mascota.

Alimentación

Alimentación

Una de las primeras cosas que tenemos que hacer al tener una mascota es informarnos bien del tipo de alimentación que necesita.

Necessita més informació?

Si desitja realitzar alguna altra consulta, demanar un pressupost o necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Suscríbase a nuestra Newsletter y benefíciese de nuestras promociones exclusivas para clientes.

Contacto

Odena