fbpx

Cas Clínic – Espiga

Història

Es presenta a la consulta l’Otto, un gos d’aigües espanyol de 5 anys, que sacseja el cap constantment. Ha estat passejant pel parc i la propietària està espantada perquè no sap si se li ha pogut ficar alguna cosa a dins l’orella.

L’Otto és un gos agressiu, ja només entrar cal posar-li morrió, a l’exploració de les orelles no s’arriba a observar res estrany encara que té moltíssim pèl a dins les orelles fet que dificulta la seva visió i per tant és impossible ficar el otoscopi.

Es decideix calmar al pacient i sota sedació, retirar el pèl i poder explorar ben ambdues orelles.

Diagnòstic

Ja sota sedació amb una peladora es talla i s’arrenquen els pèls (això últim està desaconsellat, però és tal la quantitat de pèl que té el pacient que és impossible havent tallat amb la peladora accedir al conducte). Es desaconsella ja que després quan créixer piquen i es molest).

Una vegada tenim un bon accés, en apropar-nos a cau d’orella s’aprecia un forta i característica olor a malasezzies, un tipus de fong típic de les otitis. Mirem amb el otoscopi, i extraiem dos espiguetes de l’oïda dreta. Repetim l’operació amb l’oïda esquerra, encara que d’aquesta no es queixa, però també té molts nusos, i novament en destapar el conducte fa la mateixa olor típica de les malasezzies.

Netegem els conductes i comencem amb la medicació per tractar l’otitis que l’Otto ja presentava, finalment es recupera de l’anestèsia i continuem amb el tractament específic a casa per a l’otitis.

Comentaris

Amb l’arribada de la calor, les plantes del camp s’assequen i unes són especialment perilloses: les espigues. Per la seva forma serrada i punxant, permeten clavar-se amb molta facilitat i al seu torn en estar serrades, una vegada que penetren és molt difícil que tornin a sortir per si soles i generalment penetren més i més.
En aquest cas, l’Otto i malgrat la seva “protecció” amb els nusos de pèls en les orelles, no li van servir per evitar que les espigues entressin en els seus conductes auditius, per sort la ràpida intervenció va evitar que aquesta pogués arribar al timpà i perforar-lo. Les orelles i zones interdigitals, són les zones més freqüents on entren les espigues, sent moltes vegades tan doloroses, que requereix sedació de l’animal per poder manipular-lo bé i poder explorar, fins i tot moltes vegades es forma un abscés i buscar dins l’espiga. A més d’un tractament que pot fer-se bastant llarg amb antibiòtic i antiinflamatori, ja que moltes vegades la resta vegetal és tan petita que pot requerir diverses intervencions fins que s’aconsegueix eliminar íntegrament quan forma un abscés.
L’Otto, a més de l’espiga presentava una otitis a conseqüència de la falta de ventilació del conducte auditiu amb sobrecreixement de malassezies. En aquest cas és només qüestió de temps que l’Otto comencés a mostrar símptomes d’otitis.

Contacta amb nosaltres

Si vol fer alguna altra consulta, demanar un pressupost o bé necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi's en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Newsletter

Subscrigui's al nostra butlletí informatiu i beneficiï's de les nostres promocions exclusives per a clients.

Direcció

BV-1031, 554, 08711 Òdena, Barcelona
Tel. 93 803 12 68