fbpx

Cas Clínic – Erhlichia

Història

Es presenta a la consulta la Daysi, un cadell de pastor alemany de 6 mesos, que l’altre dia va estar jugant al parc amb altres gossos i aparentment no es va donar cap cop, encara que avui presenta coixesa de l’extremitat posterior esquerra, està molt apàtica, no vol menjar i es queixa quan la manipulen els seus propietaris.

A l’exploració es detecta que té febre, 39.4ºC, està molt apàtica i és una gossa que acostuma  a ser molt nerviosa i difícil d’explorar, però avui es deixa manipular sense cap problema. Presenta les mucoses pàl·lides i els ganglis perifèrics augmentats. La resta de l’exploració general està bé, la Daysi està vacunada (just ara li toca la vacuna de la ràbia que és l’única que no té) i està desparasitada externament amb pipeta i collaret. Se’ls pregunta, però els propietaris neguen que hagin vist alguna paparra en la Daysi. A l’exploració traumatològica, només presenta lleuger dolor a l’extensió del maluc, la resta d’extremitats no s’observa dolor, encara que si al moment de manipular-la presenta molèsties generals.

Diagnòstic

Davant aquest quadre clínic es decideix realitzar un hemograma, on s’obté anèmia i leucocitosis amb neutrofília (augment de les defenses). Es proposa fer un test de diagnòstic de malalties infeccioses, ja que no sembla que estigui associat amb un traumatisme, no hauria de tenir febre ni estar tan xafada, però per una qüestió econòmica no es realitza.

Es decideix posar un tractament amb antibiòtic específic, enfront de la erhlichia, que és una malaltia infecciosa transmesa per la paparra, de la qual es sospita com a possible causant, a més a més un antiinflamatori pel dolor.

Es revisa a la Daysi 72 hores després, i la gossa està perfecta. No presenta dolor articular tampoc febre, està contenta i salta com si no li hagués passat res. Els propietaris ens afirmen que quan van marxar de la consulta estaven poc convençuts que això no li havia pogut causar una paparra, ja que estaven segurs que havia estat un cop, fins i tot relativament enfadats, però ara estan encantats. Continuem amb el tractament amb l’antibiòtic durant un mes, temps necessari per assegurar-nos que eliminem completament la erhlichia de la Daysi.

Comentaris

Erhlichiosis és una malaltia infecciosa, transmesa per les paparres que s’alimenten de la sang dels nostres animals. La paparra causant de la infecció, pot haver picat al nostre gos fins a 4-6 setmanes abans que aquest presenti símptomes, normalment es presenta amb dolor articular generalitzat, febre, apatia i augment generalitzat de la grandària dels ganglis. En el control sanguini sol cursar amb leucocitosis amb neutrofília (augment de les defenses cel·lulars) i amb trombocitopènia (disminució de les plaquetes, la Daysi en aquest cas no ho presentava). Existeixen proves laboratorials que ens detecten la presència del bacteri en sang i que ens permeten obtenir un diagnòstic.

És una malaltia que pot ser mortal i molt resistent, però d’altra banda és molt agraïda, generalment respon molt bé a un tipus d’antibiòtic concret, observant-se una millora pràcticament total en 2-4 dies, encara que això no vol dir que l’animal estigui guarit, ja que es pot acantonar. Per això es requereix de tractaments llargs, d’un mes i fins i tot hi ha casos en els quals poden recidivar i cal tornar a tractar.
Erhlichia és només una de les múltiples malalties infeccioses que poden transmetre les paparres als nostres animals de companyia i fins i tot a nosaltres mateixos, ja que aquestes malalties són zoonosis. D’aquí la importància de protegir al nostre gos amb antiparasitaris externs, i molt important si passegem pel camp on la càrrega parasitaria és major, pot fer-se necessari afegir més medicació preventiva i per descomptat, després de cada passeig, observar les aixelles, la zona inguinal i la cara, ja que són les zones on amb més freqüència es solen enganxar les paparres.
En cas d’observar-ne alguna, haurem de posa alcohol abundantment sobre la paparra per atontar-la, ja que si noten el contacte poden enfonsar el cap en la pell. Hem de retirar-les al més aviat possible agafant-la de més avall per evitar això últim. Una vegada retirada, per descomptat, preguntar-nos que podem afegir per evitar que el nostre gos torni a agafar més paparres, i possibles malalties.

Servicios

ONEDA

Urgencias

Sabemos lo que mascota significa para usted, por este motivo ofrecemos un servicio integral de urgencias durante las 24 horas del día.

Adiestramiento

Adiestramiento

Somos especialistas en Etología (comportamiento animal) y adiestramiento. Somos conscientes de la importancia de la conducta de nuestras mascotas.

formación

Formación

La formación de las personas cada vez es más imprescindible para poder acceder a un puesto de trabajo, impartimos una formación más especializada y práctica.

Peluqueria

Peluquería

En las clínicas HVC disponemos de un servicio de peluquería para el cuidado e higiene de nuestras mascotas.

Residencia

Residencia

En el Hospital Veterinari de Catalunya en Òdena disponemos de unas amplias y cómodas instalaciones por su mascota.

Alimentación

Alimentación

Una de las primeras cosas que tenemos que hacer al tener una mascota es informarnos bien del tipo de alimentación que necesita.

Necessita més informació?

Si vol fer alguna altra consulta, demanar un pressupost o bé necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.
Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.

Contacto

Odena