fbpx

Cas clínic d’oncologia

Carcinoma de tiroides ectòpic en el gos

Dades del pacient i descripció del problema

Dades del pacient i descripció del problema

Fa 3 anys el MAX, Cocker Spaniel, de 4 anys d’edat, es va visitar a la Consulta de l’Hospital Veterinari de Catalunya per que la seva propietària li havia detectat una inflor no dolorosa a la zona ventral del coll i tot i que se li havia realitzat biòpsia, no va resultar diagnòstica.

Per aquest motiu es va derivar el cas a la Dra. Teresa España, membre del Servei de Oncologia del Hospital Veterinari de Catalunya qui, desprès de examinar el MAX, va decidir fer la extirpació quirúrgica del teixit degut a que presentava signes clars de malignitat.

El teixit extirpat es va enviar al laboratori i el resultat va concloure de que es tractava carcinoma tiroidal, mes concretament de tiroide ectòpic, ja que per sort la glàndula no estava afectada.

Degut a que els carcinomes tiroidals tenen comportament agressiu amb possibilitats de metàstasi elevada, es va realitzar quimioteràpia a base de Doxurrubicina.

Amb aquest tractament el MAX va evolucionar molt be i no va presentar cap complicació ni símptomes secundaris derivats a la quimioteràpia.

Durant els següents dos anys s’ha estat fent un seguiment amb radiografies toràciques i ecografies tiroidals per descartar la presència de possibles recidives.

Ara fa un any i mig la propietària va tornar a palpar un nou creixement en la zona on va aparèixer el tumor inicial per el que va tornar a la Consulta del Hospital Veterinari de Catalunya.

 

Proves realitzades i diagnòstic

Abans de proposar una nova cirurgia, es va decidir realitzar un TAC on es van detectar nòduls pulmonars i limfadenopatia mediastínica (Figura 1), motiu per el quan es va decidir no proposar cirurgia sinó proposar fer tractament de quimioteràpia.

Cas clínic d'oncologia

Figura 1. TAC

 

Tractament i evolució

Es va decidir canviar l’anterior pauta de quimioteràpia a base de Doxurrubicina per una nova a base de Tocenanib via oral, i tot i que el MAX va presentar certes molèsties gastroentèriques, finalment es va poder continuar amb el tractament ajustant les dosis del medicament i també establint una dieta especifica. Durant els següents mesos es van anar realitzant els corresponents controls i, tot i que un dels nòduls de tòrax continuava creixent de forma lenta però progressiva, el MAX mantenia una excel·lent qualitat de vida (Figura 2 i 3).

Desgraciadament, al cap de un any i mig de haver iniciat aquest segon tractament amb quimioteràpia la malaltia es va descompensar i el MAX finalment ens va deixar.

Cas clínic d'oncologia

Figura 2

Cas clínic d'oncologia

Figura 3

 

Conclusions

El carcinoma de tiroides és una neoplàsia agressiva amb tendència a la metàstasi. Per sort, el MAX tenia un tipus de tumor que no estava localitzat a la glàndula del Tiroides sinó que era ectòpic, per el que una vegada extirpat el tumor es va poder conservar la glàndula del Tiroides fet que va millorar molt l’evolució del tumor.

Tot i que els tractaments en aquests tipus de malalties moltes vegades no son curatius a llarg termini si que permeten poder gaudir de una qualitat de vida pràcticament normal.

 

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Cas clínic d’oncologia”, també et podria interessar: Ansietat per separació i agressivitat per por.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

https://hvc.cat/ca/assegurances-hvc/