fbpx

Cas Clínic – Cardiomiopatia dilatada

Dades del pacient i descripció del problema

A finals del passat mes de març el Dr. Alfonso Cruz, membre del Servei de Cardiologia de l’Hospital Veterinari de Catalunya, va visitar a l’ONAC, un gos de raça Bóxer i de 8 anys d’edat, per problemes de dispnea (dificultat en la respiració).
Es tractava d’un cas referit per un altre Centre Veterinari que segons l’informe del seu veterinari des de feia una setmana presentava problemes de respiració, tos seca amb salivació blanca i que de forma progressiva havia perdut la gana i no volia jugar.

Proves realitzades i diagnòstic

Durant l’exploració es va evidenciar una freqüència cardíaca elevada (taquicàrdia) sense buf, mucoses congestives, i un abdomen pèndol i distès, per la qual cosa es va passar a realitzar les proves diagnòstiques necessàries.
En l’examen radiològic del tòrax es va observar un cor més gran del normal (cardiomegàlia) i signes d’hipertensió pulmonar. A més, també presentava espondilosi (artrosis en les vèrtebres).

En l’ecografia abdominal es va observar que l’abdomen distès que presentava es devia a una ascites (líquid lliure abdominal) moderada.
Els òrgans abdominals s’observaven d’aparença normal.
En la ecocardiografia va ser on se li va diagnosticar una Cardiomiopatia Dilatada avançada, la qual cosa provocava que el cor no es contragués correctament. Es va observar una fracció d’escurçament del 18,54%, i una relació de l’aurícula esquerra respecte a l’aorta de més de 3.

 

Aquesta patologia era la que estava causant a l’ONAC els greus problemes respiratoris, el cansament, la intolerància a l’exercici, així com que acumulés líquid en l’abdomen (ascites).
En l’electrocardiograma vàrem comprovar que efectivament sí tenia arítmies i per això se li va prescriure el tractament antiarrítmic amb Sotalol.
Els resultats de l’analítica sanguínia general i del tiroide estaven dins de la normalitat.

Tractament i evolució

Es va instaurar un tractament a base de hipotensors, diurétics i estimulants cardíacs, i als pocs dies l’ONAC va començar a presentar una millora molt evident, recuperant la gana i també les ganes de jugar.
Durant  les següents revisions es va observar que la ascites va anar desapareixent de forma progressiva.
A l’any i mig l’ONAC va començar a presentar arítmies, complexos ventriculares prematurs, motiu pel qual es va haver d’afegir tractament antiarrítmic.

Conclusions

El diagnòstic precoç de les patologies cardíaques, sobretot en races predisposades com és el Boxer, és vital per poder establir pautes de tractament abans que es produeixin lesions irreversibles.
En cas de poder realitzar aquests diagnòstics precoços, el pronòstic d’aquest tipus de malalties acostuma a ser molt favorable.

Serveis

Residencia

Servei Mèdic

El Grup HVC està format per un equip humà altament qualificat en les diferents àrees de la medicina veterinària i amb una àmplia experiència.

Adiestramiento

Ensinistrament

Som especialistes en Etologia (comportament animal) i ensinistrament. Som conscients de la importància de la conducta de les nostres mascotes.

ONEDA

Urgències

Sabem el que la seva mascota significa per a vostè, per aquest motiu posem a la seva disposició un servei presencial i integral d’urgències durant les 24 hores del dia.

Peluqueria

Perruqueria

A les clíniques HVC disposem d’un servei de perruqueria per a la cura i higiene de les nostres mascotes.

Formación

Formació

La formació de les persones cada vegada és més imprescindible per poder accedir a un lloc de treball, impartim una formació més especialitzada i pràctica.

Alimentación

Alimentació

Una de les primeres coses que hem de fer al tenir una mascota és, informar-nos bé del tipus d’alimentació que necessita.

Necessita més informació?

Si vol fer alguna altra consulta, demanar un pressupost o bé necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Subscrigui’s al nostra butlletí informatiu i beneficiï’s de les nostres promocions exclusives per a clients.

Contacte

BV-1031, 554 – 08711 Òdena, Barcelona

Tel. 93 803 12 68 / e-mail. hvc@hvc.cat

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m8!1m3!1d11933.79125190281!2d1.6202887!3d41.6028271!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x73bd9a2d7d34bfa1!2sHospital+Veterinari+de+Catalunya!5e0!3m2!1ses!2ses!4v1470227348761" width="100%" height="100%" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>