fbpx

Cas Clínic – Calicivirus

Dades del pacient i descripció del problema

El passat mes de gener es va visitar a la GALA, gata femella de 3 anys, portadora d’immunodeficiència felina, per un problema que des de feia uns dies estava apàtica i no volia menjar. La seva propietària havia vist com havia començat a salivejar molt, esternudar i li havia sortit de forma sobtada una petita úlcera al nas (Figura 1).
Per aquest motiu, el cas es va derivar a la Dra. Aina Bonet, responsable del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Veterinari de Catalunya.

Proves realitzades i diagnòstic

L’examen clínic no va revelar cap anormalitat excepte que no ens deixava que li obríssim la boca. Per tant, es va decidir fer l’exploració de la cavitat bucal sota sedació. Aquest va revelar una estomatitis (inflamació de la mucosa bucal) i eritema de la faringe (gola), cosa que impedia que la GALA pogués empassar-se res.
Aquest tipus de lesions, juntament amb la simptomatologia que presentava, sol ser patognomònic, és a dir, que pràcticament ja es pot fer el diagnòstic definitiu.
Tot i això, es van agafar mostres (amb hisops) de les àrees afectades per acabar de confirmar el diagnòstic.
El resultat de la prova fou positiva a Calicivirus felí, aquest virus sol causar infeccions respiratòries superiors agudes i pot estar present conjuntament amb altres virus com per exemple l’Herpesvirus.
Aquest virus pot tenir diferents virulències i, per tant, les soques més patogèniques poden arribar a causar problemes molt greus en els gats.

Tractament i evolució

A causa de la gravetat de la malaltia, es va decidir posar-li una sonda esofàgica per poder alimentar-la mentre les múltiples ferides bucals s’anaven curant (Figura 2) i mantenir-la ingressada durant 2 dies per poder administrar-lo fluïdoteràpia i medicació de suport (antiinflamatoris, antibiòtics i opioides).

Passats aquests 2 primers dies, i per disminuir l’estrès i accelerar la seva recuperació, va marxar a casa amb la sonda esofàgica posada.
Al cap de 10 dies, va començar a menjar per ella mateixa dieta tova (Figura 3) pel que se li va retirar la sonda i la medicació de suport.
Actualment la GALA està en perfecte estat de salut, molt activa, i no presenta cap tipus de problema en el moment de la ingesta dels aliments (Figura 4).

Conclusions

En casos de problemes greus en la ingesta d’aliments, la utilització de les és sondes esofàgiques és una opció molt ben tolerada en gats.  A més, permet disminuir l’estrès que suposa haver d’alimentar-los de forma forçada tant durant la seva estada en l’Hospital com a casa seva.
Cal recordar la importància de seguir una correcta pauta de vacunació per aconseguir prevenir aquest tipus d’infeccions i disminuir la gravetat de la malaltia en cas de contreure-la.
El pronòstic d’aquest tipus de malaltia és bo, sobretot si es comença a tractar de manera precoç.
En cas d’adoptar un nou gat i introduir-lo dins una llar on conviurà amb altres gats, és important tenir en compte aquest tipus de malalties i demanar per consell veterinari abans de fer-ho.

Serveis

Residencia

Servei Mèdic

El Grup HVC està format per un equip humà altament qualificat en les diferents àrees de la medicina veterinària i amb una àmplia experiència.

Adiestramiento

Ensinistrament

Som especialistes en Etologia (comportament animal) i ensinistrament. Som conscients de la importància de la conducta de les nostres mascotes.

ONEDA

Urgències

Sabem el que la seva mascota significa per a vostè, per aquest motiu posem a la seva disposició un servei presencial i integral d’urgències durant les 24 hores del dia.

Peluqueria

Perruqueria

A les clíniques HVC disposem d’un servei de perruqueria per a la cura i higiene de les nostres mascotes.

Formación

Formació

La formació de les persones cada vegada és més imprescindible per poder accedir a un lloc de treball, impartim una formació més especialitzada i pràctica.

Alimentación

Alimentació

Una de les primeres coses que hem de fer al tenir una mascota és, informar-nos bé del tipus d’alimentació que necessita.

Necessita més informació?

Si vol fer alguna altra consulta, demanar un pressupost o bé necessita més informació sobre qualsevol dels nostres serveis, posi’s en contacte amb nosaltres i li donarem una resposta el més aviat possible.

Posem al seu abast un servei d’atenció al client ràpid i eficient perquè ens pregunti tot el que necessiti saber.

Newsletter

Subscrigui’s al nostra butlletí informatiu i beneficiï’s de les nostres promocions exclusives per a clients.

Contacte

BV-1031, 554 – 08711 Òdena, Barcelona

Tel. 93 803 12 68 / e-mail. hvc@hvc.cat

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m8!1m3!1d11933.79125190281!2d1.6202887!3d41.6028271!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x73bd9a2d7d34bfa1!2sHospital+Veterinari+de+Catalunya!5e0!3m2!1ses!2ses!4v1470227348761" width="100%" height="100%" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>