fbpx

Arrítmia cardíaca en un gos adult

 

Dades del pacient i descripció del problema

La SHAKA és una gossa femella, creuada de Pastor Alemany i de 10 anys d’edat, que es va presentar a la Consulta del Hospital Veterinari de Catalunya degut a que, depès de haver estat fent una excursió per la muntanya, els propietaris van notar que no es trobava bé, que estava dèbil i que respirava molt ràpid..

Durant la revisió del seu historial, es va veure que havia estat visitada en dos ocasions per quadres de debilitat, una al 2016 on no es va detectar cap causa en les proves que se li van fer, i l’ altre al 2017 a on es va detectar una arrítmia cardíaca que li va produir edema pulmonar, tot i que finalment va respondre be al tractament simptomàtic que se li va pauta.

Per aquest motiu, es va referir el cas a la Dra. Eva Expósito, responsable del Servei de Cardiologia del Hospital Veterinari de Catalunya

Proves realitzades i diagnòstic

Durant l’exploració es va veure que la SHAKA era capaç de caminar, però es veia dèbil, mucoses lleugerament pàl·lides, respiració ràpida i freqüència cardíaca molt alta.

Es va fer un electrocardiograma on es va observar un ritme cardíac molt alt (taquicàrdia) de més de 200 bpm amb una alteració en la conducció cardíaca (bloqueig de branca dreta del haz de His) (Figura 1)

Arítmia cardíaca

Figura 1

També es va fer una radiografia de tòrax on es veia un inici d’acumulació de líquid als pulmons (edema pulmonar) (Figura 2 i 3).

Arítmia cardíaca

Figura 2

Arítmia cardíaca

Figura 3

En la ecografia de cor (ecocardiografia) es va detectar que no existien ni dilatacions de les càmeres ni alteracions en la funcionalitat.

Com a resultat de les alteracions obtingudes en aquestes proves es va fer un diagnòstic de “arrítmia cardíaca”

Tractament i evolució

En un primer moment es va instaurar un tractament diürètic i un tractament antiarítmic (beta-bloquejant) que va provocar que en nomes 24 hores, ja presentes una freqüència cardíaca normal amb un ritme sinusal i regular, fet que li va provocar una clara milloria tan en la seva respiració com en grau de activitat en general (Figura 4).

Arítmia cardíaca

Figura 4

Igualment, en les imatges obtingudes en el control radiològic del tòrax es va poder evidenciar una clara milloria en el que respecta al edema de pulmó.

Per el que respecta al tractament diürètic es va mantindré durant uns 15 dies i en canvi el tractament antiarítmic se li va pauta de forma continuada.

Passats ja quatre mesos del inici del tractament la SHAKA es troba pràcticament en perfecte estat, tot i que per un costat continua prenent la medicació antiarítmica i que per altre costat se li va reduir una mica la intensitat del exercici diari (Figura 5).

Arítmia cardíaca

Figura 5

Conclusions

L’arrítmia cardíaca es una patologia relativament freqüent en els animals de companyia, i si be la majoria dels casos són com a conseqüència d’una malaltia cardíaca que ja està en fase avançada, en altres casos com es el cas de la SHAKA el seu origen no és degut a un problema cardíac sinó que es degut a un problema de conducció elèctrica.

En casos en que aquestes arítmies siguin lleus no es necessari donar tractament però en casos de que siguin mes greus i donin simptomatologia si que es necessari tractar inclús de forma crònica.

Races com el Bòxer, Dòberman, Pastor alemany, tenen més predisposició que altres a patir aquest tipus de patologies, per el que cal estar atent a símptomes com cansament, debilitat, mareig o desmai per fer una consulta al veterinari.
En la majoria dels casos el pronòstic es molt bo nomes amb una pauta de tractament mèdic.

Per a més informació sobre Arítmia cardíaca pot deixar el seu comentari i un dels nostres veterinaris especialista, atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Arrítmia cardíaca en un gos adult”, també et podria interessar: Infestació per Sarna Sarcòptica en un gos.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats de poder-li ajudar.

Disposem d’assegurances mèdiques que podrà trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

Assegurances HVC