fbpx

Ansietat per separació i agressivitat per por​

 

Dades del pacient i descripció del problema

Es presenta a la consulta de l’Hospital Veterinari de Catalunya, la pacient LIA, gossa creuada de 3 anys d’edat, per problemes de comportament. Els propietaris comenten que si bé, mentre estaven els membres de la família a casa, el caràcter de la LIA era normal, no era així mentre la família anava a treballar i la LIA es quedava sola a casa ja que es posava a bordar sense descans i fins i tot mossegava les catifes i les potes d’algunes cadires.

També van comentar que quan tenia convidats, es posava a bordar sense descans fet que els portava a tancar-la en una habitació fins que marxaven.

Per altra costat, també ens comenten que quan surt de casa, amb freqüència borda a altres gossos i fins i tot a vegades fa l’intent de mossegar-los, motiu pel qual sempre tenen que passejar-la amb morrió. (Figura 1)

Ansietat per separació i agressivitat per por

Figura 1

Per aquest motiu es va derivar el cas al Dr. Joan Rubiralta, Cap del Servei d’Etologia de l’HVC.

 

Proves realitzades i diagnòstic

Durant la visita se li va fer al propietari un qüestionari sobre aspectes relacionats amb el caràcter de la LIA quan es quedava sola, quan arribaven a casa visites de gent no coneguda per la LIA i també quan presentava aquell caràcter certament agressiu amb altres gossos durant els passejos (Figura 2).

Ansietat per separació i agressivitat per por

Figura 2

Seguidament es va explorar la LIA, tant estant sola a dins la Consulta com en l’exterior de l’Hospital on es van posicionar altres gossos per veure la seva interactivitat amb ells.

Una vegada estudiats totes aquestes dades es va arribar a un diagnòstic d’“Ansietat per separació juntament amb agressivitat per por”.

 

Tractament i evolució

En un primer moment es va instaurar un tractament a base de reacondicionament i de dessensibilització, encara que degut a la marcada intensitat dels símptomes que presentava la LIA i també l’alt grau d’impulsivitat, no va ser suficient. Per aquesta raó es va optar per instaurar també tractament mèdic a base d’ansiolítics per millorar el seu aprenentatge. Es va escollir la Seleginina (inhibidor de la receptació de la serotonina) molt útil en aquest tipo de problemes de comportament i amb pocs efectes adversos. El medicament escollit va ser Prozak, a dosis de 10mg 1 cop al dia durant 7 dies i seguidament a dosis de 20mg 1 cop al dia durant 6 meses.

Per un altre costat, se li va recomanar a la propietària que no fes reforç positiu a les conductes que estiguessin lligades a l’ansietat i a la hiperactivitat, i que si ho fes quan estigués tranquil·la i relaxada, tant a dins de casa com a fora d’ella.

Als 30 dies d’iniciar el tractament mèdic es va realitzar una revisió on la propietària va comentar que havia observat una clara milloria, encara que en ocasiones apareixien algunes alteracions de comportament. Als 2 mesos es va realitzar una nova revisió on la propietària va comentar que havia observat una millora dins de casa d’un 70% i durant els passejos d’un 40%, no essent necessari haver-lo de treure en morrió (Figura 3).

Ansietat per separació i agressivitat per por

Figura 3

A pesar de que en aquest moment ja se li va donar l’alta, es va recomanar continuar con el tractament mèdic durant un total de 6 mesos i continuar amb el tractament pel comportament de forma continuada per evitar recidives.

 

Conclusió

Els problemes de comportament poden arribar a causar importants problemes dins d’una llar. Per això, al detectar alguna de les alteracions de conducta detallades en el caso de LIA és molt important dirigir-se a personal especialitzat en este tipo de problemes (Veterinaris Etòlegs) ja que en algunes ocasions la solució del problema es realment complicada sobre tot quan aquestes conductes estan presents des de fa força temps.

El tractament d’aquest tipus de patologies passa tant per tractar a l’animal com per ensenyar al propietari una sèrie de pautes per a que pugui arribar a reconduir la conducta anòmala de la seva mascota.

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Ansietat per separació i agressivitat per por”, també et podria interessar: Cistitis idiopàtica felina.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte i estarem encantats d’ajudar-lo.

Disposem d’assegurances mèdiques que podràs trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat:

https://hvc.cat/ca/assegurances-hvc/