fbpx

Primera protecció antiparasitària

Aquesta setmana la Dra. Rosa Jarandilla del centre Anoia Veterinària Olesa, ens explica la importància de la desparasitació en les nostres mascotes.
La desparasitació, tant interna com externa, és molt important en els nostres animals de companyia, però encara més, en els cadells, ja que són molt més sensibles als efectes dels paràsits.

Els cadells amb paràsits interns poden no presentar signes clínics o bé presentar signes digestius (vòmits, diarrees, panxa inflada), pèrdua de pes, signes respiratoris com tos i apatia. Els paràsits externs solen donar prurit (picor) i poden transmetre malalties.
És molt important recordar que aquests paràsits són zoonosis, que vol dir, que es poden transmetre a l’home, sent especialment sensibles els nens.

Els paràsits interns poden ser visibles a les femtes (nematodes i cestodes) amb forma de cucs o bé no visibles a simple vista, com és el cas de giàrdies i coccidis spp.
A l’introduir un cadell a casa, o bé si tenim la camada a casa, cal fer una primera desparasitació interna amb el producte més adient a la seva edat, pes i raça. A continuació es recomana fer un estudi de femtes (coprologia), que dóna informació del tipus de paràsit present i així establir el producte i la pauta antiparasitària més adient en cada cas.

És molt important desparasitar els cadells abans de la primera vacunació per tal que la vacuna sigui efectiva.
Respecte a la desparasitació externa del cadell contra puces, paparres i àcars, l’edat d’inici habitual són les 8 setmanes d’edat, sempre depenent de l’estat sanitari del cadell que pot justificar administrar productes segurs abans.
Hi ha diferents productes per la desparasitació externa: pipetes, collars i comprimits.
Cal establir una pauta individualitzada en funció de la raça, pes, edat, hàbits i entorn de la nostra mascota.

Per a més informació pot deixar el seu comentari i la Dra. Rosa Jarandilla o bé un dels nostres veterinaris especialistes en dermatologia atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.