fbpx

Pot tenir Alzheimer el meu gos?

L’esperança de vida de les nostres mascotes es prolonga igual que la nostra, gràcies a la millor atenció i els avenços en medicina veterinària. Això inevitablement, va associat a malalties típiques de l’etapa “geriàtrica”.

Avui us parlarem del Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC), malaltia freqüent en els nostres millors amics que comparteix característiques amb l’Alzheimer.

Progressivament podem percebre en la nostra mascota canvis del comportament i de la forma de relacionar-se amb l’entorn. Sabem que la pèrdua de visió i de la capacitat auditiva modifica la seva conducta. Però també podem veure una menor interacció amb els membres de la família, pèrdua dels hàbits de micció i defecació, moments amb la mirada fixa sense motiu, desorientació, irritabilitat, vocalització continua, por, ansietat, alteració del ritme cardíac, disminució de l’activitat, etc.

Aquest són els típics símptomes d’aquest síndrome, tot i que és important l’avaluació per part del veterinari per descartar altres malalties que poguessin causar-los també.

El Síndrome de Disfunció Cognitiva

El SDC és una malaltia degenerativa que afecta el sistema nerviós central, alterant les capacitats cognitives. Està causada per canvis biològics normals que s’acumulen al llarg de la vida del pacient, com els pèptids 𝜷-amiloides, proteïnes que s’acumulen a les neurones, amb efecte neurotòxic. Es tracta d’un procés molt individual, marcat per la genètica del pacient i per factors mediambientals.

És per això que es descriu com una malaltia multifactorial, el que significa que són diverses les causes que es veuen implicades en el seu desenvolupament. Entre elles trobem l’esgotament de cèl·lules mare, alteracions de la comunicació intercel·lular, l’estrès oxidatiu, a cúmul de radicals lliures, canvis morfològics i vasculars cerebrals, hipòxia i mort de neurones, canvis neuroquímics, etc. És important saber que la presentació d’altres malalties com les infeccioses o cancerígenes, propicien i acceleren aquest síndrome.

Si la vostra mascota té més de 7 anys, us recomanem fer el Test de DISHA. Un breu qüestionari de 6 preguntes, per fer una primera aproximació al diagnòstic d’aquesta malaltia. Si respons afirmativament a alguna d’elles, demana cita als nostres centres.

El nostre equip de professionals t’assessorarà! Tan bon punt es confirmi el diagnòstic, tenim moltes opcions per ajudar-vos.

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Pot tenir Alzheimer el meu gos?” també et podria agradar: “Per què borda un gos i quin és el significat segons el lladruc