fbpx

Ovariohisterectomia en gosses i gates

El Dr. Vicenç Junyent, Director Mèdic i Cofundador de l’Hospital Veterinari de Catalunya ens aclareix i ens explica alguns conceptes sobre la ovariohisterectomia (comunament anomenada esterilització) en gosses i gates:

Què és?

La ovariohisterectomia és una cirurgia que es realitza per esterilitzar de forma irreversible i permanentment una femella.
En aquesta pràctica quirúrgica, la gossa o la gata se sotmet a una intervenció en la qual s’extreuen els ovaris i la matriu. D’aquesta manera deixen de tenir el zel i no poden quedar gestants.
Hi ha una tècnica en què només es realitza l’extracció dels ovaris i s’anomena ovariectomia.

Quan es pot fer?

En alguns països com EUA es realitza a una edat de 3 mesos degut a que els gossos i gats és obligatori que es venguin o adoptin esterilitzats. Així eviten gestacions, més naixement de cadells i el seu abandonament.
Nosaltres preferim que tinguin uns 5-6 mesos d’edat. No cal que esperin a tenir el primer zel, es poden esterilitzar abans o després.
A aquestes edats es redueix en més d’un 98% l’aparició de posteriors patologies com tumors mamaris.
A partir d’aquí es pot fer a qualsevol edat.

Què preparació és necessària?

Aquesta cirurgia requereix d’una anestèsia total. A causa d’això cal realitzar una exploració i un preoperatori que variarà segons l’edat, patologies que pugui tenir.
La recuperació depèn de cada animal, encara que en general és d’uns 5-7 dies en els quals es subministren analgèsics, es recomana repòs i fer les cures corresponents a la zona de la incisió.

Per a més informació pot deixar el seu comentari i el Dr. Vicenç Junyent o un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.