fbpx

En l’article d’avui volem parlar sobre les cataractes i com tractar-les, amb l’objectiu de millorar la visió i per tant la qualitat de vida de les nostres mascotes.

El cristal·lí és la lent de l’ull i permet obtenir imatges nítides i enfocades. Davant d’una agressió, el cristal·lí tan sols pot respondre de dues maneres diferents: canviant de posició (luxació) o desenvolupant una cataracta.

Una cataracta és una opacificació del cristal·lí. Es tracta d’un procés molt freqüent en el gos i poc comú en gats. De fet, és una de les principals causes de pèrdua de visió en el gos.

Les cataractes es desenvolupen quan es produeix un alteració en la nutrició i / o en l’activitat metabòlica del cristal·lí, de manera que es produeixen una sèrie de substàncies que permeten l’entrada d’aigua dins de la lent, causant opacificació de la mateixa. A mesura que la lent va perdent transparència, l’animal va perdent visió. Així doncs, un animal amb una opacificació del 25% del cristal·lí, té una visió del 75%.Les cataractes es poden classificar en base a diferents paràmetres com: l’edat d’aparició, la localització, el grau de maduració i l’etiologia. No obstant això, les dues característiques més importants són la etiología i el grau d’opacificació (grau de maduració) de la lent.

La principal causa d’aparició de cataractes en el gos és una alteració hereditària en el metabolisme del cristal·lí. Algunes de les races en què les cataractes tenen una base hereditària són: Schnauzer miniatura, Cocker spaniel, el Golden retriever, Labrador retriever i Husky siberià, entre moltes altres. Tanmateix, hi ha moltes més causes que poden donar lloc al desenvolupament d’una cataracta com: diabetis miellitus, els tòxics produïts en l’atròfia progressiva de retina, alteracions congènites, traumàtiques o inflamatòries.

L’única manera de tornar la transparència a l’ull, un cop formada la cataracta, és mitjançant l’extracció quirúrgica. El moment òptim per operar una cataracta és quan comença a produir dèficit visual, és a dir, quan s’ha perdut la transparència del 35-40% de la superfície del cristal·lí. Un cop la cataracta és completa (madura o hipermadura) es desenvolupa una major inflamació abans i durant la cirurgia, de manera que les complicacions són més freqüents.

Prèviament a la cirurgia de cataractes cal assegurar-se que la retina és funcional. Per a això cal fer una prova anomenada electroretinografía, la qual indica l’activitat elèctrica de la retina.

Actualment, la cirurgia d’elecció per a la resolució de les cataractes és la facoemulsificació, tècnica en la qual es realitza un petit tall a la càpsula anterior del cristal·lí, destrueix el cristal·lí mitjançant ultrasons i s’aspiren els fragments, el que posteriorment permet introduir una lent.

Per més informació sobre com tractar les cataractes de la seva mascota, pot deixar un comentari i un dels nostres especialistes en oftalmologia atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.