fbpx

Mushing

 

Introducció

Mushing, tots els que no estem familiaritzats amb aquest nom sovint recordem el que és quan sentim la paraula Pirena. Aquesta cursa de muntanya sobre la neu dels pirineus que es va fer famosa entre tots els catalans gràcies al programa del canal 33 a Televisió de Catalunya, Temps de neu, al resum del telenotícies vespre i a Teledeporte de la 2.

Aquest programa d’hivern va popularitzar una activitat que fa molts anys que es practica però que era totalment desconeguda per a tothom i practicada per residual sector de la població.

 

Mushing

Origen històric del Mushing

La història ens diu que un seguit d’exploradors francesos es van desplaçar fins a les feréstegues terres d’Alaska per tal de poder explotar unes mines de metalls preciosos que existien a la zona. Degut a la duresa i abrupta geografia del terreny es van haver de buscar maneres més àgils y fàcils per moure’s per la zona. La manera més eficient que van trobar va ser el desplaçament utilitzant trineus amb gossos.

El que a priori pot semblar un invent francès a les amèriques, no deixa de ser una adaptació d’un invent ancestral creat pels habitants de la zona del cercle polar àrtic. Les condicions ambientals els van portar a crear i perfeccionar aquest mètode de transport que avui en dia s’ha convertit també en un esport internacional.

La paraula Mushing si que té origen francès però va evolucionar amb el temps i la interpretació dels diferents parlants de la zona. Els francesos cridaven als seus gossos “marché!!” mentre que els anglòfons van entendre “musher” evolucionant fins a l’actualitat com a MUSHING. Podem fer en català diverses traduccions de la paraula com ara : En marxa! Marxem! Som-hi! va! vinga! arri!.

 

 

Mushing

Què és en l’actualitat el MUSHING?

Tal i com hem comentat abans, és un esport basat en el transport de persones mitjançant un trineu estirat per gossos. És una pràctica esportiva d’hivern i de neu, però cada cop més es van intruint trineus amb rodes aptes per terrenys on no hi arriba la neu. No sempre s’utilitza el trineu, també es poden utilitzar bicicletes, patinets o l’Skijoring on fan servir els esquís.

Aquest esport gaudeix d’una doble vessant, la part competitiva i més esportiva i un altre més espiritual i emocional que vincula de forma extraordinària la relació entre els gossos i el seu musher, on s’estableix una relació de fidelitat i companyerisme entre espècies extraordinari i també la relació directe amb la natura que l’envolta.

Tot el paisatge idíl·lic que es traça quan descrivim els paisatges per on poden passar els trineus cal considerar seriosament la climatologia. Els participants de dues i quatre potes han d’anar ben preparats en equipament per poder afrontar qualsevol situació adversa relacionada amb els fenòmens atmosfèrics i baixes temperatures.

Això inclou que els participants portin equitacions adequades i homologades. Perquè és important la homologació d’aquest tipus de material? Per la senzilla raó de que cal estar segurs i protegits i la homologació és una assegurança de que el material compleix amb la normativa de seguretat.

 

Els Gossos

Ells són els principals protagonistes d’aquest esport i els que fan la tracció per tibar dels trineus, bicicletes o patinets amb energia i velocitat. A molta gent els preocupa que s’utilitzin animals en activitats d’aquest tipus però cal recordar que aquests gossos són genèticament compatibles per aquest tipus d’activitat i els que ho fan, gaudeixen igual o més que el corredor.

Tenir cura dels gossos:

Els gossos que s’utilitzen al mushing són gossos que necessiten atencions diferents en funció de les seves característiques físiques. S’han de seguir unes guies d’atenció adequades a cada individu. Hi ha races no nòrdiques que estan acostumades al rendiment, al treball intens i a l’ exercici intens, però no pas baixes temperatures. Encara que alhora de córrer sembli contradient, els tenim ben cuidats amb abrics que el que fan es retenir la temperatura corporal.

Fem un bon treball d’escalfament per tonificar els músculs dels cos i corren sense problema perquè tenen una regulació de temperatura molt millor que la nostra en aquest particular aspecte. Un cop acabem de córrer, els posen altre cop l’abric, els hidraten i fan la recuperació a les seves habitacions de descans. En races nòrdiques, és obvi que si estan més adaptats a les baixes temperatures i a les llargues distàncies.

Ensinistrament

Corredor i gos necessiten disciplina. Han de ser animals ben socialitzats des de cadells i es fonamental l’aprenentatge d’ordres de cursa i cultivar la relació amb el múixer. Aquest vincle ajuda a l’activitat de córrer, traçant correctament les corbes. També perquè la conducció sigui el més ràpida i eficient possible. S’han d’entrenar però no només per arrossegar pes , ja que l’objectiu de la cursa realitzar el recorregut en el menor temps possible.

Es valora enormement la relació pes – potència, de forma que contra menys pes arrosseguin millor i menys nivell de fatiga. Per tant, la feina del múixer es vital i s’ha de treballar conjuntament. La velocitat i la resistència son factors molt importants igual o més que la força d’arrossegament.

Òbviament sempre cal establir una relació de respecte, de cura i saber en tot moment quin és l’estat físic i mèdic del gos. L’alimentació ha de ser equilibrada i rica en proteïnes, greixos i carn per tal de mantenir una estabilitat metabòlica òptima i energètica.

L’ètica en aquest esport també és molt important i els corredors normalment així ho demostren en fets. La majoria d’aquests gossos viuen amb els seus corredors i disposen de tot tipus de comoditats i un exhaustiu control veterinari.

Les races més especifiques per poder fer aquest esport són els coneguts per a tothom com a Huskis Siberians, Samoyedo, Alaska Malamute o Groenlandeses i Alaskans. Aquestes races són genèticament idònies en condiciones climatològiques extremes i com he dit abans, la majoria gaudeix moltíssim d’aquesta activitat i es pot veure amb la seva actitud quan mostren alegria al veure el trineu.

En l’actualitat estan sorgint altres races com ara Greysther que es idoni per a distancies curtes i molt explosives procedents de creuaments de caçadors com ara brac alemany i llebrer anglès.

 

 

Mushing

Quines són les modalitats del Mushing?

El Mushing iniciat en terres de neu ha anat augmentant la seva popularitat arribant a moltes contrades, de les quals no disposen de gel i neu en abundància o senzillament no en disposen mai. Per aquesta raó amb el temps han anat sorgint modalitats del Mushing adaptades a altres tipus de sòl.

Les modalitats reconegudes com a esport són les següents:

  • Trineu: Destinat a modalitat sobre neu, amb equips de gossos des de 2 fins a categoria il·limitada que poden arribar a ser 16 gossos per a curses de llarga distancia, el mes comú son les disciplines de 4, 6 a 8 gossos. Existeixen modalitats d’esprint, mitja i llarga distancia.
  • Tricicle o quadricicle: Es el vehicle destinat a curses de terra o denominades DRYLAND, ve a ser el trineu en època de manca de neu, com a la neu, tenim categories de 4, 6 i 8 gossos en terra. No és segur lligar més de 8 gossos per a competir.
  • Skijoring: consisteix en un esquiador de fons amb esquis de tipus patinador o tècnica lliure, amb un o dos gossos. A l’equip són l’skijorer i gos. Conjuntament es desplacen per la neu lliscant a gran velocitat.
  • Bikejoring y scooter: Consisteix en una bicicleta o patinet i hi ha dues modalitats de 1 a 2 gossos en terra. Els múixers que ho practiquen han de ser força atlètics i normalment són disciplines d’esprint en el que els dos membres de l’equip, múixer i gos corren a gran velocitat en traçats de fins a 7-8 km.
  • Canicross: consisteix a córrer o fer trail amb un gos lligat a la cintura. És la modalitat més senzilla i fàcil de practicar per a principiants, encara que potser és la més competitiva actualment, amb grans corredors d’arreu del món que any rere any, trenquen les marques y corren a gran velocitat en traçats de fins a 5-7 km.

 T’agradaria ser Múixer?

Vine a la Xerrada de Múixing que farem pròximament a càrrec del català Víctor Carrasco, campió mundial de l’especialitat. Us hi esperem!

Contacte: spoch@hvc.cat – Xerrada Mushing

Si t’ha agradat aquesta publicació també et podria agradar: joc per gats.