fbpx

Tipus de menjar per a conills i les seves característiques

L’alimentació, com en tots els animals, en els conills també és fonamental, ja que d’altra manera, aquests animals podrien patir danys en la dentadura i malalties digestives. Per això és molt important conèixer els tipus de menjar per a conills.

A diferència de les dents humanes, les dents del conill creixen constantment al llarg de la seva vida. A causa d’això, els conills necessiten passar molt temps rosegant i mastegant per utilitzar les seves dents.

Com puc assegurar-me que els meus conills estan rosegant i mastegant prou?

Els conills necessiten menjar molt fenc o herba, com ho fan a la natura. El problema és que molts són alimentats tipus de menjar per a conills que no són adequats com els pinsos que contenen cereals (d’això en parlarem a continuació), cosa que també els causa deficiències nutricionals

¿Amb quins tipus de menjar per a conills podem alimentar-los de manera correcta?

Per assegurar-nos que el nostre conill està en les millors condicions hem de proporcionar aquells tipus de menjar per a conills que li siguin òptims.

D’aquesta manera, la dieta d’un conill constarà d’aliments frescos, pinsos adequats i molt fenc seguint aquestes pautes:

Alimentació amb Fenc

Aquest aliment compondrà la base de la seva dieta, prenent-ho en un percentatge d’entre el 70 i el 80%. Ha de ser sec i de qualitat superior. El fenc es pot trobar de dos tipus al mercat, el de gramínies, que està compost per flors i herba seca, i el de lleguminoses, com l’alfals, per exemple. L’òptim seria que mengés dels dos tipus, encara que més de gramínies.

Una dada important: el conill sempre ha de poder accedir a fenc net, per la qual cosa és una bona pràctica anar-lo reposant a mesura que l’hi mengi.

Alimentació amb pinsos

Els pinsos són una part important de l’alimentació del conill. Si bé hi ha una gran quantitat i varietat de classes diferents, el millor que podem donar-li al nostre conill és el d’herba premsada o pellets.

És important que no donem pinsos que contenen tant llavors com cereals, ja que en tenir diferents colors i formes el conill podrà escollir les que prefereix i generalment són les que més greixos tenen i dificulten més la digestió.

La millor manera d’alimentar amb pinso a l’animal és barrejant-lo amb el fenc.

Aliments frescos

Aquesta forma d’alimentar el conill és imprescindible. En aquest apartat inclourem verdures fresques que li aporten moltíssims nutrients que li són molt beneficiosos. És convenient afegir a la seva dieta hortalisses i verdures sense molta aigua, com l’enciam, perquè no li provoqui problemes d’estómac.

Entre els aliments frescos que sí que són recomanables estan els següents:

  • De fulla verda: carxofa, canonges, borratja.
  • Plantes amb aromes: fonoll, menta, anet, alfàbrega, estragó.
  • Altres: full i tiges de bròquil, pastanaga, pebrot.
  • Fruita fresca (poca quantitat): mango, kiwi, cirera, maduixa, pruna, nabiu, gerd.
  • Totalment contraindicat: ceba, porro, all, tubercles diversos com la patata.

En qualsevol cas, si et sorgeixen dubtes, el més recomanable és que consultis amb el teu veterinari de confiança.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Tipus de menjar per a conills i les seves característiques” també et podria agradar: “Les anèmies en gats