fbpx

El Dr. Josep de la Fuente responsable del servei de Traumatologia i Ortopèdia de l’HVC ens explica què és una luxació de ròtula.

La luxació de ròtula és una malaltia molt freqüent en races de gossos petits i miniatura, i generalment es tracta d’un problema d’origen genètic, és a dir, que es transmet genèticament de pares a fills.

La ròtula en condicions normals esta col·locada a la tròclea femoral del genoll (figura 1), i en els casos de luxació la ròtula es desplaça generalment cap a la zona medial del genoll (figura 2), sent molt poc freqüent la luxació cap a lateral.

1.luxación rótula - Josep de la Fuente

2.luxación rótula - Josep de la Fuente

El fet que la ròtula surti de la seva zona articular provoca en un primer moment dolor i si no es tracta és quan apareix l’artrosi.

En aquests casos de luxació, el propietari pot observar que el gos camina i corre perfectament i, en alguna ocasió dóna uns saltets amb una de les extremitats posteriors.

El diagnòstic és molt senzill de realitzar ja que consisteix en palpar la ròtula i veure si esta ben fixada a l’articulació femoropatelar o per contra, veure si la ròtula surt de la seva zona articular.

El tractament és quirúrgic i consisteix en corregir dos aspectes. El primer és el d’alinear l’aparell extensor del genoll mitjançant una TLTT (Transposició Lateral de la Tuberositat Tibial) (figura 3), i el segon es el de transformar la tròclea que, generalment és poc profunda (figura 4), en una tròclea més profunda mitjançant una TC (Trocleoplastia en Cunya) (figura 5).

3.luxación rótula - Josep de la Fuente

4.luxación rótula - Josep de la Fuente

5.luxación rótula - Josep de la Fuente

El pronòstic d’aquesta cirurgia és molt bo sempre i quan en el moment de fer la cirurgia encara no hi hagin lesions degeneratives (artrosi).

Per a més informació pot deixar el seu comentari i el Dr. Josep de la Fuente atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.