fbpx

Jocs per gats

A tots els propietaris de mascotes, en especial gos i gat, els encanta mimar als seus amics peluts amb diferents joguines, ja siguin comprades o fetes a mà seguint les noves tendències. Més enllà de ser un simple estri amb el que l’animal es distreu una estona, a través del joc podem obtenir beneficis per la salut de les nostres mascotes.

joc

Aquest tema agafa especial importància en els gats indoor, que són aquells que mai surten del pis o casa on viuen i que el seu únic contacte amb l’exterior és a través d’una finestra o balcó. En aquest cas, el propietari hauria de fer un esforç per enriquir l’ambient on viu aquest animal i així poder prevenir problemes de salut derivats d’aquesta situació com són la obesitat i l’estrès.

Alguns exemples d’enriquiment ambiental i/o joguines són els següents:

• Rascadors

Els rascadors són estructures de diferents formes i tamanys, fabricades a base de tela i corda. Com el seu nom indica, el principal objectiu és que l’animal rasqui per afilar-se les ungles i mantenir-les així sanes i fortes. Però no és l’únic benefici que aporta. A més, com solen ser de diferents alçades i molts tenen fins i tot espai per amagar-se, afavoreixen que l’animal es mantingui actiu, pugui jugar i fer un refugi i els permet desenvolupar el seu caràcter curiós quan pugen i observen des d’allà tot el seu territori (tant dins el pis com a través del que poden arribar a veure per les finestres si es col·loquen prop d’una).

Una de les queixes típiques dels propietaris a consulta és que el seu gat no vol pujar al rascador: en aquest cas, podem intentar posar a la part de d’alt una joguina que si que li agradi i, d’aqueta manera, incitar-lo a anar a buscar-la.

• Circuits

Una altra forma d’estimular l’exercici és creant un circuit a diferents alçades. A la majoria de gats, els hi encanta pujar a llocs elevats i podem estimular aquesta practica a través de prestatges o cistelles estratègicament col·locades a una paret. Una versió més senzilla, barata i efectiva seria disposar diferents plats de menjar i beure damunt de prestatges o armaris que ja tinguem a casa.

• Jocs de caça

Un altre dels aspectes que hauríem d’ajudar a desenvolupar és el seu instin caçador. Aquí, haurem d’escollir una “pressa” a la que el nostre gat haurà de perseguir: un ratolí agafat a una corda, un punter làser (important donar-li sempre algun cosa que al final pugui caçar o li podem provocar estrès), etc..

Segons el gat, tindrà una preferència per una “pressa” o una altre (lliure o lligades, amb plomes o sense), però la majoria prefereixen una que tingui un tamany que puguin agafar amb la boca i emportar-se-la corrents.

• Joguines fetes a mà / reciclades

A vegades, no cal gastar massa calers per poder aconseguir una bona distracció pel nostre gat: una simple bola de paper d’alumini, fer un refugi amb una capsa de cartró, un menjador interactiu amb uns quants cartrons de rotllos de paper buits, etc…poden ser el suficient per estimular la curiositat dels gats.

jocs per gats

 

El poder del catnip

Actualment al mercat es poden trobar moltes joguines o estris per gats que a l’etiqueta posa: conté catnip. Però, saps realment que és?

El Catnip (en llatí nepeta cataria) és una planta de la família Lamiàcia, a la qual pertanyen altres plantes més conegudes per nosaltres, com per exemple la menta o l’espígol, i que posseeix diferents efectes a nivell respiratori i gastrointestinal.

En el cas dels gats, aquesta planta és interesant perquè té certes propietats al·lucinògenes i fa que les joguines que la contenen, siguin més atractives per aquests animals. Quan l’oloren, entren en contacte amb uns compostos que viatgen fins l’òrgan vomeronasal dels gats situat darrera del nas i provoca un efecte de “borratxera” que fa que els gats s’arrosseguin, facin la croqueta, etc.. durant uns minuts.

 

jocs per gats

Si t’ha agradat aquesta publicació de Jocs per gats, també et podria agradar Patologies esplèniques.