fbpx

Intoxicació per Marihuana o Haixix

La intoxicació per marihuana o haixix és una de les patologies freqüents que trobem de forma habitual al dia a dia de la clínica veterinària. Un dels processos a tenir en compte són les intoxicacions per la seva gravetat. El nostre objectiu és informar al propietari sobre les característiques i com reconèixer els seus símptomes.

A continuació, ens centrarem en un tipus d’intoxicació que és més freqüent del que imaginem.

La marihuana i el haixix actuen sobre els mecanismes d’acció dels neurotransmissors en el sistema nerviós central. Aquests impedeixen que l’organisme del nostre animal de companyia no funcioni amb normalitat.

Com a dada informativa hem de conèixer que a la marihuana són les flors seques sense processar de la planta femenina del cànnabis, mentre que el haixix és la resina de la planta femenina del cànnabis. Aquest últim s’ha separat de la pròpia planta a través de mitjans mecànics o químics.

Totes les parts de planta es consideren tòxiques. No obstant això, les parts seques es consideren més tòxiques que les fresques.

S’entén que la dosi letal de la marihuana és superior a 3 grams per quilo i si parlem de l’haixix la toxicitat es multiplica.

cannabis

 

Com signes clínics més freqüents trobem incoordinació, depressió (fins a 36 hores post ingestió), dilatació de les pupil·les i desorientació. Altres signes comuns són augment de la freqüència cardíaca, disminució de la mateixa i vòmits.
El diagnòstic es realitza mitjançant història i signes clínics compatibles.

El tractament d’aquesta patologia requereix inicialment l’estabilització de la nostra mascota. Depenent de la gravetat del quadre i quantitat d’ingesta cal seguir el protocol de descontaminació gastrointestinal:

Rentat gàstric, ingesta de carbó actiu etc … S’aconsella tractament de suport especialment quan tenim signes neurològics. Sobretot, administració de fluidoteràpia, protecció gàstrica i control analític dels enzims hepàtics.

Cal tranquil·litzar al propietari perquè habitualment el pronòstic sol ser bo. Però tot dependrà de la quantitat ingerida i de les malalties prèvies que pugui tenir la nostra mascota, les quals podrien empitjorar el quadre clínic.

Per a més informació poden contactar amb nosaltres a l’e-mail hvc@hvc.cat o bé mitjançant formulari de contacte.

Si t’ha agradat aquesta publicació d’intoxicació per marihuana o haixix, també et podria agradar Ingesta de Medicació Humana.