fbpx

Filariosi canina

Què és la filariosi canina i com afecta al teu gos?

En aquests últims temps segur que has escoltat parlar de la filariosi canina i de com és de perillosa per al teu gos. I és veritat que ho és. Molt. En aquest article pretenem donar-te les claus d’aquesta malaltia. Vols saber més? Doncs segueix llegint!

¿En què consisteix la filariosi canina?

La coneguda filariosi canina és una malaltia molt perillosa que provoca un cuc. Aquest paràsit arriba al cor del nostre gos i els vasos dels pulmons, es queda allà i provoquen seriosos problemes. 

La transmeten alguns mosquits que piquen al gos i passen algunes microfiliaries d’un gos que ja la pateix a un gos que està bé. Aquests microorganismes s’estenen per les venes fins que creixen, moment en què es queden en el ventricle dret del cor. A més, no només poden afectar a aquest òrgan, sinó a altres com el ronyó o el fetge.

El cuc que causa la filariosi canina pot arribar a mesurar fins a 30 cm.

Quins símptomes té aquesta malaltia?

És important estar al cas i conèixer bé quins són els símptomes de la filariosi canina, ja que si no es tracta a temps i adequadament, pot fins i tot provocar el mort de l’animal.

La filariosi presenta una simptomatologia molt diversa: tos, dificultat per respirar, cansament continuat, que baixi de pes o fins i tot que sangi pel nas.

Has de saber que quan el gos s’infecta, els símptomes no apareixen fins 6 mesos després, que és el temps que triga el cuc a madurar.

En ser uns símptomes tan variats, de vegades pot costar identificar-la, i per aquest motiu, el millor consell que podem donar-te és que acudeixis al teu veterinari de confiança en el mateix moment en què vegis que alguna cosa no va bé o que el teu gos present algun dels símptomes que hem esmentat.

D’altra banda, Espanya és un país en el qual és més probable que els animals contreguin aquesta malaltia pel clima que tenim. Cal tenir en compte que unes temperatures temperades i molta humitat són condicions ambientals perfectes perquè els mosquits que transmeten la malaltia visquin i es reprodueixin. I també el paràsit, és clar.

També cal tenir en compte que hi ha èpoques de l’any que són més perilloses que altres. Des d’abril fins al mes d’octubre, els mosquits transmissors de la filariosi canina estan especialment actius. Per aquest motiu, cal tenir especial cura amb els nostres peluts. 

Com diagnostiquem la malatia?

Per fer-ho fem servir un test de sang que ens dóna el resultat ràpid. Fer un bon diagnòstic és essencial per poder proporcionar un tractament adequat.

No obstant això, el millor és una bona tasca de prevenció seguint les pautes senzilles que et proporcioni el teu veterinari.

A l’ HVC estem a la teva disposició, per respondre totes les preguntes sobre la filariosi canina o sobre qualsevol altre tema que et pugui sorgir i donar-li a la teva mascota l’atenció que es mereix. 

Per què no véns a conèixer-nos avui mateix i descobreixes tot el que podem fer pel teu pelut?

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Filariosi canina” també et podria interessar: Animals amb otitis.