fbpx

Etologia animals de companyia

El GRETCA, el Grup d’Especialitat d’Etologia Clínica d’AVEPA que va publicar un article molt interessant on van explicar diversos consells per mantenir el benestar dels nostres peluts durant l’estat d’alarma per part del COVID-19 i evitar problemes posteriors de conducta.

El GRETCA explica que en aquesta situació tan atípica i excepcional en la que ens trobem aquests dies, vol proposar algunes mesures i consells per mantenir el benestar de tots els animals de la companyia. És d’esperar que tots pateixin estrés degut al confinament, a més de que posteriorment existeixin seqüeles per l’estrès patit i per la incorporació brusca a la rutina habitual.

Així que han elaborat una guia que permet situar les situacions possibles que puguin produir-se.

Rutina, previsibilitat i capacitat de control en relació amb l’estrès.

Aquests dies és fonamental per a tots (humans i animals) intentar mantenir una rutina dins del confinament per prevenir l’estrès, on la previsibilitat i la capacidad de control es converteixen en eines fonamentals.

Si has de conviure 24 hores amb els teus fills, els teus gossos i gats i no pots sortir al carrer, aquestes estratègies seran encara més importants per evitar tornar-vos bojos.

Les tasques rutinàries han de ser ben elaborades i factibles per a tota la família, d’altre manera podem experimentar frustració si no aconseguim assolir els objectius.

La previsibilitat té lloc quan un sap el que anirà a passar en cada moment. Per això els quadres de tasques són importants en aquest sentit. Pels teus gossos i gats el millor és avisar-los en cada moment amb una paraula o senyal del que anirà a passar. Per exemple: “a jugar”, “a entrenar”, “a passejar”, “carícies”, etc. Així estan més  tranquils en els moments intermedis i no necessitaran demandar aquestes activitats.

El control es tracta de la capacitat d’influïr en els resultats de les pròpies accions i implica l’ elección abans de fer res. Pots donar  al teu gos o gat la capacitat de poder escollir el que volen fer entre diverses coses o si volen fer quelcom o no en un moment determinat. Per als gats, això pot ser el poder pujar o baixar d’una torre o entrar o sortir d’una caixa. Per als gossos pot tractar-se de decidir si vol o no que l’acaronis o si prefereix treure la pilota o mossegar-la, així amb el temps que vulgui dedicar-li a una activitat.

Trastorns relacionats amb la separación en els gossos

El teu gos passarà moltes hores acompanyat en aquests dies de confinament. Degut a això, en el futuro pot tolerar malament  la separació quan tornem a la vida normal.

Per evitar-ho, i durant aquests dies, assegura’t  que el teu gos gaudeix amb freqüència d’estones positives que no tinguin a veure amb la companyia humana. Per exemple, fomenta l’ús de joguines que es puguin farcir de menjar en una habitació o espai on no estiguem nosaltres, o bé posar les seves racions d’aliments en una habitació a soles.

Addicionalment, recorda de felicitar-l’ho quan voluntàriament vagi a un altre habitació, o es posi lluny de tu i s’entretingui sol.

Si el gos ha tingut abans problemes amb la separació, contacta amb un veterinari etòleg per més recomanacions.

Si el gos és geriatric, és important tractar de mantenir les rutines, en el possible, perquè no es desorientin.

Poden llegir l’article complet a la web d’AVEPA.

Per qualsevol dubte podeu contactar al correu hvc@hvc.cat i referir qualsevol dubte que tingueu referent al comportament del vostre animal de companyia. En cas necessari es pot agendar una visita amb el nostre especialista.

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Etologia animals de companyia” també et podria interessar: Dieta per a gats.