fbpx

Erugues en gossos | Què faig si al meu gos li pica una eruga?

Amb l’arribada de la calor, a la primavera i l’estiu, un dels principals riscos amb els que et pots trobar és amb les erugues en gossos. Aquestes erugues són molt comunes en qualsevol parc o en el camp, i, suposen una amenaça molt seriosa pels nostres amics peluts.

Les erugues en gossos són un perill important perquè són molt tòxiques pel teu gos, sobretot, les que coneixem com erugues processionàries.

Com afecten les erugues en gossos?

Abans que res, has de saber que l’eruga té en el seu cos un pèls que fan que quan contacten amb un altre superfície es desprenguin substàncies tòxiques que provoquen picor. Sobretot, les parts més sensibles al contacte de les erugues en gossos són la boca, el morro, els coixinets plantars de les seves potes i els ulls.  

La forma en la que aquests animals es mouen i es desplacen pot arribar a cridar l’atenció del teu gos. Els gossos són animals curiosos per naturalesa, i, quan alguna cosa els crida l’atenció, van a veure que és. En aquest cas, el teu company pelut es pot apropar massa per olorar-les, o tocar-les amb les seves potes. Fins i tot, poden intentar menjar-se-les encara que altres vegades pot entrar en contacte amb elles per pura casualitat.

Què passa si el gos es menja una d’aquestes erugues?

Si el teu gos té contacte amb aquestes erugues pot patir les conseqüències d’una al·lèrgia aguda.  Recorda que el terme “agut” vol dir que es quelcom que apareix de forma puntual, que no es un procés permanent.

Quan un gos s’intoxica per causa d’una eruga, las conseqüències més habituals són l’ aparició de dermatitis quan el contacte s’ha produït a la pell, problemes d’estomac en caso de que se l’hagi menjat, conjuntivitis si el contacto s’ha produït a l’ull o una inflamació de la gola, el que fa que li costi respirar.

Es més greu si arriba a menjar-se-la o llepar l’eruga, lloc que en els casos més extrems pot fer que la llengua pateixi necrosis i la perdin, fins i tot, si passa per la laringe, el gos pot asfixiar-se.

Com se si el meu gos ha entrat en contacte amb una eruga?

Sempre hem d’estar en guàrdia, i, en cas de veure qualsevol comportament estrany en el teu gos, acudir immediatament al veterinari.

Si el gos ha entrat en contacte amb una eruga pot mostrar-se molt inquiet, tenir picor, patir una conjuntivitis excessiva o patir vòmits y dolor.

Què fer si sospites que ha patit la intoxicació?

El més important és que vagis al teu veterinari el més aviat possible, fins i tot si no està obert, cal que vagis d’urgència. Així podrà comptar amb el tractament que necessita el més aviat possible.

Respecte a tu, no oblidis que la substància tòxica del pel de l’eruga pot estar en diverses parts del teu gos, així que sempre i en tot moment fes servir guants per tocar al teu pelut. Un altre cosa que has de fer per evitar que el teu pelut es llepi o es toqui altres parts del seu cos.

 

Per qualsevol consulta podeu trucar a qualsevol dels nostres centres i demanar cita en el cas que el vostre gat pateixi una simptomatologia que encaixi amb el que em anat descrivint al llarg de l’article.

A l’HVC estem a la teva disposició per respondre a qualsevol dubte o pregunta que tinguis.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Erugues en gossos | Què faig si al meu gos li pica una eruga?” també et podria interessar: El meu gat vomita molt | Quines poden ser les causes?.